Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Greet Lyklema

Greet Lyklema, geboren in 1934 te Sneek, studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost te Breda. Tevens behaalde ze haar LO-akte Tekenen, die voorheen stond voor een onderwijsbevoegdheid voor het voorgezet onderwijs. Haar oeuvre bestaat uit schilderijen, grafiek en collages.

In haar werk verbeeldt Lyklema een breed scala aan thema's, waaronder natuurelementen, emoties, herinneringsbeelden, dromen, tekens, licht, wijsheid, poëzie of symbolen uit het onderbewustzijn of oude culturen. Deze onderwerpen fungeren als inspiratiebron voor haar en vormen het uitgangspunt voor haar kunst. Lyklema is ook gefascineerd door sferen en randgebieden tussen plekken, waar de ene sfeer in de andere opgaat. De kunstenaar heeft verschillende series gemaakt, zoals 'Tussen land en water' en 'Doorkijkjes', waarin ze duidelijk de overgang in verschillende sferen tussen twee werelden weergeeft.

Lyklema werkt afwisselend in de abstracte en figuratieve stijl. In sommige van haar werken kan de toeschouwer figuratieve elementen herkennen, zoals een landschap. In andere werken zijn de thema's geabstraheerd weergegeven.

De kunstenaar werkt niet met een vooropgezet plan; haar werken ontstaan intuïtief. In haar creaties lijken fantasie en werkelijkheid samen te komen.

Lyklema maakt veel gebruik van gemengde technieken voor het maken van haar kunstwerken. Veelal worden druksels met verf, krijt en potlood bewerkt. Ook worden lagen verf vaak weggekrast, waardoor de kunstwerken gelaagd zijn en veel structuren hebben. Typerend voor de kunst van Lyklema zijn het intense kleurgebruik en de dromerige uitstraling. Kleuren die veelal worden gebruikt, zijn roze, rood, geel en blauw.

Naast beeldend kunstenaar is Lyklema ook leraar tekenen geweest aan verschillende kunstinstellingen en scholen. Zij heeft haar eigen atelier en expositieruimte in Wemeldinge, Zeeland. Haar werk is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren, gemeenten, het Rijk en CBK Zeeland.

Not Just Another Canvas on the Wall