Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Gunther Forg

Kunstenaar Günther Förg, geboren in 1952 te Füssen im Allgäu, Duitsland, studeerde van 1973 tot 1979 aan de Akademie der Bildenden Künste München. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, beeldhouwkunst en foto's.

De schilderijen van Förg kunnen worden beschreven als abstracte, minimalistische moderne kunst. De begrippen 'schaal' en 'ruimtelijk' staan centraal in zijn kunstwerken. Vaak bevatten de schilderijen monochrome of gemengde composities met variërende uitstralingen, van neutraal tot lyrisch. Kleur, voornamelijk zuivere kleuren, speelt een belangrijke rol in Förgs creaties. De schilderijen weergeven minimalistische lijnen en vormen, die in grove kwaststreken op papier of doek zijn gezet. Als drager voor de schilderijen maakt hij gebruik van papier, houten panelen, doeken, lood en koper. Sinds eind jaren '90 heeft de kunstenaar veel gewerkt met de techniek monotype, waarbij het motief op een glasplaat wordt geschilderd en hier vervolgens een afdruk van wordt gemaakt door een blad tegen de verf te drukken. Glas wordt telkens opnieuw bewerkt en dat leidt tot originele en unieke voorstellingen.

In zijn constructies en installaties combineert Förg schilder- en beeldhouwkunst en fotografie. Hij heeft zodoende een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de architecturale fotografie en beeldhouwkunst.

Förg heeft zijn kunst wereldwijd geëxposeerd. Zijn oeuvre is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, gemeenten, instellingen en musea, zoals het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Ook kunnen er verschillende werken van Förg in het openbaar bewonderd worden, zoals 'Tor' en 'Stele', beide uit 1994, in Rotterdam.

Not Just Another Canvas on the Wall