Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Hamish Fulton

“An artwork may be purchased but a walk cannot be sold”, aldus Hamish Fulton. De kunstenaar, beeldhouwer en fotograaf, geboren in 1946 te Londen, gaat te voet door alle delen van de wereld om zijn emotionele en fysieke herinneringen van zijn wandelingen vast te leggen op beeld.

Eind jaren ’60 was Fulton, die van 1964 tot 1969 aan de Hammersmith College of Art, St. Martin’s School of Art en Royal College of Art in Londen studeerde, met een aantal andere kunstenaars op zoek naar nieuwe vormen van beeldhouw- en landschapskunst. Samen met onder anderen Richard Long en Gilbert & George zochten ze naar een directe, fysieke betrokkenheid bij landschappen.

Tijdens zijn studie aan de St. Martin’s School of Art reisde Fulton in 1969 af naar South Dakota en Montana. Deze studiereizen moedigden hem aan om met kunst zijn kijk op het leven weer te geven, zonder daarbij objecten te gebruiken. Zoals hij zelf zegt: “A walk has a life of its own and does not need to be materialised into an artwork.” En zo geschiedde: Fulton liep in 1973 1.022 mijl (1.644 km) in 47 dagen en besloot om enkel zijn ervaringen in zijn creaties te verwerken.

Fulton neemt in zijn werken de toeschouwer mee naar het natuurschoon van landen als Frankrijk, Italië, Zwitserland, IJsland, Canada, India, Argentinië, Australië en Japan. Soms duurt een tocht een dag, andere keren meerdere weken. De zo nu en dan fysiek zware wandelingen, die zowel in beeld als in taal zijn ervaringen projecteren, roepen unieke gevoelens bij toeschouwer op. “Only art resulting from the experience of individual walks”, aldus Fulton.

De laatste twintig jaar focust de kunstenaar zich op de schilderkunst. Zijn creaties op muren maken deel uit van tentoonstellingen in galeries. Zo is zijn installatie ‘A 21 day coast to coast walking journey. Japan 1996’, waarbij concrete poëzie en zijn eerdere werken samenkomen, bij de John Weber Gallery in New York getoond.

Fulton heeft zijn werk tentoongesteld bij onder meer de University of Westminster in Londen, de Tate Britain te Londen, het Museum of Modern Art in Wakayama, Japan, het Van Abbemuseum te Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van musea, instellingen en particulieren, waaronder het Musée de Grenoble, het Victoria and Albert Museum in Londen en het Stedelijk Museum te Amsterdam.

http://www.hamish-fulton.com/hamish_fulton_v01.htm

http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-britain/exhibition/hamish-fulton-walking-journey

http://www.artnet.com/artists/hamish-fulton/biography-links

Not Just Another Canvas on the Wall