Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Hannes Postma

Hannes Postma, geboren in 1933 te Haarlem, studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen van olieverf op linnen, sculpturen van ijzer en gips, zeefdrukken en etsen. In de jaren '60 verwierf de kunstenaar veel bekendheid met zijn series kleuretsen. Tegenwoordig woont en werkt Postma in Amsterdam.

Van 1973 tot 1978 heeft Postma de series 'zeeschilderijen' gemaakt. Hij behoorde gedurende deze periode tot de 'Hoek van Hollandse school', een anarchistische kunstgroepering bestaande uit kunstenaars die niet beïnvloed wilden worden door invloeden van buitenaf, zowel van tradities als docenten.

Enkele jaren later zocht Postma aansluiting bij de Nieuwe Figuratie. Zoals kenmerkend voor de kunst van de schilders die behoorden tot deze groepering, combineerde Postma figuratieve en abstracte elementen in zijn werken. In zijn abstracte creaties kan de toeschouwer af en toe herkenbare, figuratieve motieven vinden, zoals mensfiguren, torso's of ledematen. De disproportionele mensfiguren, die zijn uitgerekt of juist samengeperst, lijken te zweven door de ruimte. Typerend voor de stijl van Postma is het gebruik van fantasierijke vormen. De kunstwerken zijn veelal gelaagd en strepen druipende verf zijn goed te zien. Andere kenmerken voor de kunst Postma, en van de Nieuwe Figuratie, zijn de spanning tussen het platte vlak en de illusie van ruimte, en het sprankelende kleurgebruik.

Naast beeldend kunstenaar is Postma van 1971 tot 1988 docent geweest aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, particulieren, instellingen en musea, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam, het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem, het Gemeentemuseum Den Haag en het Museum van Moderne Kunst Arnhem. In 1967 werd het boek 'Hocus Focus' gepubliceerd, een boek over de kunst van Postma.

Not Just Another Canvas on the Wall