Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Hans Ebeling Koning

Zijn hele leven heeft Hans Ebeling Koning naar waarneming stillevens, bloemen, landschappen en bosgezichten getekend. De tekenaar en kunstschilder, geboren in 1931 te Bilthoven, maakt pentekeningen in Oost-Indische inkt, gouaches op papier en olieverfschilderijen op doek. Zijn grafisch werk bestaat vooral uit zeefdrukken. Het uiteindelijke beeld is meestal tamelijk abstract met figuratieve elementen.

Van 1952 tot 1956 studeerde Ebeling Koning aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Sinds de eerste jaren aan deze academie, waar hij op de afdeling grafische vormgeving begon, heeft hij zijn directe omgeving vastgelegd op papier. Zo wordt een groepje bomen, een steiger in de vijver achter zijn huis, een boomtak, een paar sandalen, een kip, een laantje met bomen of zelfs de spoorbrug bij Deventer door hem vastgelegd. Menselijke figuren speelden toen nog een anekdotische rol in zijn werken, tegenwoordig zijn ze verdwenen.

 “Dat tekenen zat in me, sinds de AKI. Daar heb ik geleerd om helder en lineair te werken. Niet kijken naar licht en donker of naar dramatiek, maar naar vorm en lijn. Van elke tekening weet ik nog wanneer en waar ik die heb gemaakt. Het zijn herinneringen. Leven is voor mij: op een hele intense manier iets doen. Ik leef, dus ik teken. Iets anders is er niet”, aldus de kunstenaar. Aan de academie was Ebeling Koning van 1960 tot 1987 docent tekenen en schilderen van leerlingen als Caspar Berger, Wim Izaks en Carel Lanters.

Bij onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Museum De Fundatie te Heino en het Stedelijk Museum Zwolle heeft Ebeling Koning zijn werk getoond. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Historisch Museum Deventer. Voor zijn oeuvre ontving de kunstenaar meerdere prijzen, zoals de Jeanne Oosting Prijs in 1997. Tegenwoordig woont en werkt Ebeling Koning, vader van schilder en tekenaar Koen Ebeling Koning, in het Groningse Gasselte.

Not Just Another Canvas on the Wall