Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Hans Konings

Hans Könings, geboren in 1950 te Den Haag, studeerde Schilderkunst en Grafiek aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost te Breda (1969-1974) en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (1974-1976). De kunstenaar woont sinds 2007 in Berlijn.

Könings heeft zich met name gespecialiseerd in linoleumdrukken, zeefdrukken en houtdrukken. De kunstenaar vindt voornamelijk linosnede een fijne techniek, omdat het hem in staat stelt duidelijke contouren te maken. Mensen en herinneringen staan centraal in zijn werken. Könings wil begrijpen wat herinneringen betekenen, en onderzoekt waarom sommige beelden bepaalde emoties en gevoelens bij ons oproepen. Zo zijn er foto's die er voor zorgen dat de toeschouwer terugverlangt naar een mooi moment, en andere herinneren ons aan verschrikkelijke gebeurtenissen die we eigenlijk zouden willen vergeten.

Veel van Könings kunstwerken verbeelden portretten of close-ups van menselijke hoofden. In zijn creaties zijn menselijke figuren vaak tegen een effen, monochrome achtergrond geplaatst. De kunstenaar gebruikt foto's die hij gevonden heeft, of uit zijn eigen collectie, als basis voor zijn grafische werken. Zodoende hebben de veelal zwart-witwerken de uitstraling van een oude, vervaagde foto. De kunstenaar heeft recentelijk ook de serie 'Berliner Männer' gemaakt, waar hij veel bekendheid mee heeft verworven. In deze serie zijn de vereenvoudigde figuren van mannen tegen een lichte achtergrond geplaatst. Könings gebruikte historisch fotomateriaal voor het vervaardigen van zijn kunstwerken. Hij struinde rommelmarkten af om geschikt foto's te vinden van Berlijnse mannen.

Könings heeft zijn kunstwerken in Nederland en Duitsland geëxposeerd. Zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, particulieren, instellingen en musea, waaronder het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Gemeentemuseum Den Haag. Naast het maken van beeldende kunst heeft Könings ook lesgegeven aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Staatliche Kunstakademie Düsseldorf. In 2009 is er een boek over het werk van Könings verschenen.

Not Just Another Canvas on the Wall