Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Hans Landsaat

Kunstenaar Hans Landsaat, geboren in 1935 te Amsterdam, heeft Vrije Grafiek gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Momenteel woont en werkt hij in Egmond aan Zee.

Het oeuvre van Landsaat bestaat uit tekeningen, schilderijen, van acryl- en olieverf, en grafiek, waaronder zeefdrukken en linosneden. Het werk van de kunstenaar gaat over het raadselachtige en fascinerende van wat hij ziet in de wereld. De aarde is voor hem een kleurrijke, afwisselende en verrassende verschijning. Het is "een schitterend juweel in de grote leegte en te midden van de voor mensen onbewoonbare andere hemellichamen", aldus Landsaat. Niet de mens - want dat is slechts een vluchtig en snel voorbijgaand element - maar de pracht van onze planeet is de voornaamste impuls voor zijn werk. Alhoewel hij niet probeert een antwoord te geven op het raadsel van het bestaan, wil hij dit raadsel wel beleven, verwerken en verbeelden. Met zijn creaties uit hij zijn gevoel om als een minuscuul element op een overweldigende en onbevattelijke planeet te leven. Veel van Landsaats werken verbeelden landschappen die geïnspireerd zijn door de reizen die hij heeft gemaakt. Zo heeft hij creaties over onder andere het landschap van de westkust van Schotland, de woestijn en het wilde noorden van Australië, de polders en kust van Zeeuws-Vlaanderen en de eindeloze vlaktes van Mongolië gemaakt. Naast zijn reizen fungeert een breed scala aan literatuur en muziek ook als inspiratiebron.

Aan het begin van zijn carrière hadden de tekeningen van Landsaat een strakke organisatie en lijnvorming. Sinds 1987 is zijn tekenstijl echter sterk veranderd. Als reactie op het wilde landschap van Australië, dat hij tijdens zijn reis waarnam, is zijn tekenstijl spontaner en vrijer geworden. De tekeningen ontstaan met simpel materiaal en zijn een directe en eenduidige reflectie op het onderwerp. Landsaat maakt zijn tekeningen veelal met een technische tekenpen, een penseel of Chinese inkt. Net als zijn tekeningen, is zijn schilderkunst ook significant veranderd sinds zijn bezoek aan Australië. In het begin van zijn carrière waren zijn schilderijen erg precies en strak. De werken bestonden toen uit scherp afgetekende kleurvlakken en zichtbare penseelstreken die hij zo veel mogelijk probeerde te vermijden. Na het ervaren van het Australische landschap is Landsaats penseelstreek vrijer geworden en mogen de kleuren in de schilderijen hun grenzen overschrijden. De creaties hebben een complexer karakter dan zijn tekeningen. Aspecten waaronder herinneringen aan en de geschiedenis van de plek hebben invloed op het beeld van het werk, dat hij heeft gemaakt met acryl- en olieverf. Ook heeft de kunstenaar acrylschetsen opgeschuurd en vervolgens overgeschilderd met olieverf.

Landsaat heeft een indrukwekkende lijst van solo- en groepsvoorstellingen op zijn naam staan. Zijn werk bevindt zich in de collecties van particulieren en musea, waaronder het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Stedelijk Museum Schiedam, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Museum Meermanno in Den Haag en de Tate Gallery in Londen. Ook heeft Landsaat verschillende kunstboeken gepubliceerd, die worden gemaakt vanuit een literaire achtergrond. In deze boeken staan gedichten en de reacties hierop - van de kunstenaar - zijn in beeld gebracht.

Not Just Another Canvas on the Wall