Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Er zijn geen werken beschikbaar

Hans Verweij

Hans Verweij, geboren in 1928 te Rotterdam, maakte schilderijen van olieverf, tekeningen van pen en viltstift en ecolineschetsen. In 2001 is de kunstenaar op 82-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteplaats.

Schilderen was voor Verweij de meest concrete, meest persoonlijke en meest woordenloze uitspraak die er is over de wereld. Hij zag schilderkunst als de vorm van visuele poëzie. De kunstenaar was een man van weinig woorden en had een enorme weerzin tegen breedsprakerigheid over kunst. Hij groeide op in het naoorlogse Rotterdam, een tijd waarin de stad weer moest worden opgebouwd. Zijn kunstwerken verbeelden zijn reflectie op de zichtbare wereld destijds. Rotterdamse bouwwerken en structuren spelen vaak een hoofdrol in zijn kunstwerken.

Verweij had een intuïtieve werkwijze en werkte in verschillende stijlen, van pure abstractie tot een abstracte beeldtaal met figuraties en landschappelijke elementen. Echter, de figuratie is altijd het uitgangspunt geweest voor zijn kunstwerken. Veel creaties verbeelden enerzijds de herkenbare en alledaagse wereld, en anderzijds de ongrijpbare wereld van de verfstreken. De kunstenaar heeft verhalende werken gemaakt en grappige tekeningen. Zijn creaties hebben een rustig en kalm uiterlijk. Verweij maakte veel gebruik van zwart, wit, blauw, groen en grijstinten.

De kunst van Verweij is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren, instellingen en musea. Ook is zijn werk te zien in de Rotterdamse Schouwburg, omdat Verweij een kunstwerk heeft gemaakt voor het 'Beeldspoor' van de schouwburg. De Stichting Hans Verweij heeft een boek over het leven en werk van Verweij uitgegeven om een breder publiek in aanraking te laten komen met zijn kunst.

Not Just Another Canvas on the Wall