Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Hans Vredegoor

Hans Vredegoor, geboren in 1953 te Deventer, behaalde in 1978 zijn diploma aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem, tegenwoordig bekend als ArtEZ.
Het oeuvre van Vredegoor, dat zich in de abstract expressionistische stijl bevindt, bestaat uit schilderijen en kleurenetsen. Het afwisselend schilderen en etsen heeft als gevolg dat in de loop der tijd de schilderijen grafische elementen hebben gekregen, en de etsen schilderachtiger zijn worden.
De non-figuratieve creaties van Vredegoor verbeelden het broze evenwicht tussen tegengestelde krachten en de samenhang tussen gebeurtenissen, zoals bewegingen en veranderingen, toeval en controle, illusie en werkelijkheid. De schilderijen fungeren niet als een spiegel van de werkelijkheid, maar eerder als geconstrueerde fictie. De toeschouwer wordt meegezogen in de droomwereld van Vredegoor. Alhoewel de kijker soms iets lijkt te herkennen, bestaat het werk altijd uit abstracte elementen. De creaties geven een tegenstrijdige maar toch harmonieuze atmosfeer weer, waarin ronde lijnen tegenover strakke lijnen worden gezet. Tevens worden ogenschijnlijke contrasterende kleuren gecombineerd.
Vredegoor gebruikt hoofdzakelijk acrylverf op linnen, maar hij past ook gemengde technieken toe voor het vervaardigen van zijn doeken. De kunstenaar begint altijd met het aanbrengen van resten verf op het linnen doek, zodat het wit verdwijnt. Vervolgens gaat Vredegoor intuïtief te werk, zonder een idee te hebben hoe de creatie eruit moet gaan zien. Kenmerkend voor zijn schilderijen is het gebruik van zachte kleuren; groene en blauwe pasteltinten worden benut om een harmonieus evenwicht te creëren. Af en toe wordt er met ruwe halen pastel of inkt door de verf heen gekrast.
Het oeuvre van Vredegoor bevindt zich in de collecties van bedrijven, particulieren en overheden. Hij heeft vele solo- en groepsexposities gehad in binnen- en buitenland, bij onder andere het Singer Museum te Laren en het Museum Nienburg/Weser in Nienburg, Duitsland.

Not Just Another Canvas on the Wall