Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Hans Wap

Veelzijdig kunstenaar Hans Wap, geboren in 1943 te Rotterdam, heeft in zijn geboortestad gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie.

Het oeuvre van Wap bestaat uit schilderijen, grafiek, keramiek, glazen objecten en tekeningen van pastelkrijt. Ook heeft de kunstenaar verschillende decors voor het Scapino Ballet ontworpen. Wap heeft een eigen beeldtaal ontwikkeld die erg herkenbaar is. "Ook al zijn de technieken totaal verschillend, het komt vanuit één hand, één hoofd en één hart. Het beeld, het handschrift, onderscheidt zich niet", aldus de kunstenaar. De stijl van Wap is veelal figuratief en doet soms denken aan strips en popart.

Een terugkomend onderwerp in de werken van Wap is de reizende mens. In zijn schilderijen en grafische werken, waaronder houtsneden, linosneden en zeefdrukken, komen veel figuren met koffers of tassen voor die trachten in boten, vliegtuigen en treinen te stappen. Het lijkt alsof de mensen niet goed weten wat ze moeten doen met de hectische wereld om hun heen. Ook landschappen en elementen uit de natuur zijn terugkomende onderwerpen in het werk van de kunstenaar. De creaties van Wap zijn totaal niet zwaarmoedig en vereisen weinig uitleg. Het doet soms ironisch en licht absurdistisch aan. Ook kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van krachtige, heldere kleuren.

Het oeuvre van Wap is wereldwijd tentoongesteld. Zijn werk maakt deel uit van de kunstcollecties van particulieren, bedrijven en musea, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Stedelijk Museum Schiedam. Voor zijn creaties heeft de kunstenaar verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Jacob Hartog Prijs en de European Biennial of Graphic Art. Naast zijn werk als kunstenaar, heeft Wap zeven gedichtenbundels gemaakt. Er zijn ook verschillende monografieën over het leven en werk van de kunstenaar verschenen, waaronder het boek 'Stills' uit 1999, geschreven door H. van Leeuwen.

Not Just Another Canvas on the Wall