Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Vanwege onderhoudswerkzaamheden is onze website op dit moment niet beschikbaar.

Onze excuses voor het ongemak.

Hein Vandervoort

De kunstenaar Hein Vandervoort, geboren in 1962 te Leiden, heeft in de periode 1983-1988 gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Hein Vanvervoort is bekend om zijn schilderijen, die beelden van zijn reis door de Verenigde Staten weergeven, die hij heeft gemaakt na het afronden van zijn studie. Wanneer je kijkt naar zijn schilderijen, die soms wel 1 bij 3 meter groot kunnen zijn, word je meegenomen naar de sub-urbs van de Verenigde Staten en zie je onderwerpen die dit land karakteriseren zoals Amerikaanse auto's, gebouwen en eindeloze wegen. Er zit bijna altijd beweging in de schilderijen van Hein Vandervoort, die er zeer realistisch uit zien en soms zelfs op foto's lijken. Zo zie je in zijn werk rijdende auto's of mensen, die een handeling verrichten. Een ander kenmerk voor zijn zijn werk, dat wederom verwijst naar beweging, is dat zijn doeken vaak verdeeld zijn in twee of meer vlakken. Hierdoor lijkt het alsof er een verhaal wordt uitgebeeld en scenes aan elkaar zijn gekoppeld. Ook kan er humor in het werk van de kunstenaar worden gevonden omdat hij soms op een synische wijze de tegenstellingen in een bepaald landschap laat zien. Zo zie je bijvoorbeeld een richtingaanwijzer met 'city center' wijzen naar een kale berg, of laat een schilderij met de titel 'a safe place' een mannenhand aan de trekker van een geweer zien.  Alhoewel de reizen, die de kunstenaar door de Verenigde Staten heeft gemaakt, voor vele jaren als inspiratiebron hebben gefungeerd, is de schilder recentelijk ook begonnen met het schilderen van items uit zijn eigen huis en studio. Zo schildert hij allerhande voorwerpen, die hem dierbaar zijn en fascineren, zoals enkele objecten uit de tweede wereldoorlog die hij samen met zijn zoons heeft gevonden, Kreidler brommers en vintage koelkasten. "Wat mij boeit is dat zij een rol hebben gespeeld in iemands leven en daardoor een bepaalde sfeer uitstralen", aldus de kunstenaar over zijn interesse in het schilderen van deze voorwerpen.

Hein Vandervoort gebruikt voornamelijk olie- en acrylverf voor het maken van zijn schilderijen. In zijn schilderijen komen veel grijstonen voor, gecombineerd met gedepte tonen bruin, groen en rood. Door het gebruik van deze kleuren schept de kunstenaar een evenwichtig en rustig beeld.

De kunstenaar heeft vele solo- en groepsxposities gehad sinds hij is begonnen als beeldend kunstenaar. Ook heeft hij meerdere beurzen en stipendia van het Fonds voor de Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst te Amsterdam ontvangen. Het werk van Hein Vandervoort kan gevonden worden in de collecties van bedrijven, particulieren en musea, zoals het Stedelijk Museum te Amsterdam en de Rijksdienst Beeldende Kunst te Den Haag. Naast zijn werk als kunstenaar geeft Hein Vandervoort ook schilderles aan de Volksuniversiteit Lisse and Teylingen en in zijn eigen studio in Lisse.

Not Just Another Canvas on the Wall