Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Helen Frik

In het werk van Helen Frik wordt het menselijk bestaan betrokken, zonder dat ze haar mening aan anderen oplegt. De Britse beeldhouwer, kunstschilder, tekenaar en fotograaf, geboren in 1960 te Worcester, zorgt met humor en dubbele bodems voor een prikkelend evenwicht in haar ruimtelijke creaties.

Toen Frik net zestien was, werd ze toegelaten tot een kunstacademie. Nadat ze zich twee jaar had voorbereid op haar studietijd, ging ze aan de Chelsea School of Art in Londen studeren. Omdat ze in het tweede semester wel heel erg het sociale contact met medestudenten en docenten miste, ging ze haar opleiding vervolgen aan de Brighton Polytechnic. Daar studeerde ze in 1981 af. Een docent aan deze academie, de Britse beeldhouwer Nicholas Pope, verwees Frik door naar de Ateliers ’63 in Haarlem. Van 1981 tot 1983 volgde ze hier een postacademische opleiding. In die twee jaar in Haarlem omarmde ze de strenge post-conceptuele stijl die op de Brighton Polytechnic in de late jaren ’70 werd gepropageerd.

Bij onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Museum voor Moderne Kunst te Arnhem, het Centraal Museum Utrecht en het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch heeft Frik haar werk tentoongesteld. Een aantal werken zijn in het openbaar te bewonderen, zoals ‘Deaf, Dumb and Blind’ uit 1997 in Zaandam en ‘De hardwerker’ uit 1999 in Apeldoorn. Bij haar installaties werkt ze soms samen, bijvoorbeeld met musici.

Haar kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Teylers Museum in Haarlem. Voor haar oeuvre ontving de kunstenaar meerdere prijzen, zoals de Jeanne Oosting Prijs in 1996 en de Sandberg Prijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst in 2001. Sinds 1985 is Frik, die momenteel in Amsterdam woont en werkt, docent beeldhouwkunst aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Enschede.

Not Just Another Canvas on the Wall