Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Henk de Looper

Gerenommeerd kunstenaar Henk de Looper, geboren in 1931 te Maassluis, behaalde zijn diploma aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. In 1998 is de kunstenaar in Rotterdam overleden.

De werken van De Looper kunnen gerekend worden tot de abstracte kunst. Hij was gefascineerd door geometrische figuren, zoals de driehoek, de ellips en het ovaal. Naast deze vormen hechtte De Looper ook veel waarde aan licht, en de betekenis en symbolische waarde daarvan, en dat is terug te zien in zijn werk. De ovale vorm, die voornamelijk in zijn latere creaties voorkomt, is het symbool van licht als de mandorla, die eeuwenlang in het christendom is gebruikt om het samenkomen van hemel en aarde te verbeelden. Als christen was dit figuur van levensbeschouwelijke betekenis voor De Looper. Net als de mandorla speelt ook licht, in de zin van nuances, een belangrijke rol in zijn werken. Door het gebruik van lijnen en schakeringen van licht en donker, zoals veel wit en grijs, wordt er een kwetsbare ruimte gecreëerd op het doek.

De Looper, die zichzelf graficus noemde, maakte voornamelijk gebruik van grafische gereedschappen, zoals pen, potlood of graveerstift. Ook tekende en schilderde hij met olieverf, aquarel, inkt en krijt. Voornamelijk in zijn latere jaren, toen hij vanwege gezondheidsproblemen de etspers niet meer mocht gebruiken, heeft De Looper veel schilderijen gemaakt.

Het werk van De Looper is te vinden in de collecties van particulieren en musea, zoals in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Teylers Museum te Haarlem en het Stedelijk Museum Schiedam. In 2010 is het boek "stilte in beeld" verschenen, dat over het leven en werk van De Looper gaat. Dit boek is een uitgave van Stichting Clio, die oeuvreboeken uitbrengt om het werk van kunstenaars onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

Not Just Another Canvas on the Wall