Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Henk van den Bosch

Tijd speelt een belangrijke rol in het oeuvre van Henk van den Bosch. Zo geeft de kunstschilder, geboren in 1960 te Ambt Delden, de tijd in meerdere gedaanten weer in zijn interieurstukken. De toeschouwer moet de tijd nemen om het surrealistische, geconstrueerde werk, dat uit verschillende elementen bestaat, goed te doorgronden.

Van den Bosch, die van 1978 tot 1985 aan de S.O.L. (Stichting Opleiding Leraren) en aan de Akademie voor Beeldende Kunst in Utrecht heeft gestudeerd, wordt geïnspireerd door de collages van Richard Hamilton. De patronen die hij gebruikt, die ontleend zijn aan reclame-illustraties van eind jaren vijftig, begin zestig, keren in diverse schilderijen van Van den Bosch in allerlei varianten terug. Daarnaast gebruikt hij ook de surrealistische binnenruimtes van Hamilton, de kamers, waarin figuren en objecten van verschillende orde zijn geplaatst.

De schilderijen van Van den Bosch zitten vol met dubbelzinnigheden. Zo bestaan zijn gecreëerde ruimtes uit complexe constructies van verschillende voorstellingen. De diverse onderdelen, zoals wanden en vloeren, zorgen voor diverse betekenissen en betekeniswaarden, zoals te zien is in ‘Ontvangst’ uit 2004. De huisvrouw die hierin bezig is met de was, is als een transparant scherm voor een wand gezet. Dat wandje maskeert de doorkijk, ook al loopt de rode ondergrond wel door.

Het tijdsmoment dat in de voorstellingen van Van den Bosch overheerst, is vast te stellen op de grens tussen avondschemer en nacht. Toch lijken de lichtinval en de schaduw, zoals de stand van de zon, de tijdsaanduiding van de seizoenen te verraden. De vraag is: is deze tijd wel goed af te lezen? Of spreken ze elkaar juist tegen, waardoor je op het verkeerde been wordt gezet?

De laatste jaren is het landschap in het werk van Van den Bosch steeds belangrijker. Zo vormt hij met een losse toets een landschap, dat in contrast staat met het strak geschilderde moderne interieur. Wel doen deze schilderijen de tijd van het jaar vermoeden: een koud winterlandschap, een Indian Summer of een warm lentelandschap.

Bij onder meer het Centraal Museum Utrecht, het Museum Flehite in Amersfoort en de Galerie De Meerse te Hoofddorp heeft Van den Bosch zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van instellingen en musea, waaronder het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. Tegenwoordig woont en werkt Van den Bosch in Amersfoort.

http://www.henkvandenbosch.nl/

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.kunsthalkade.nl/tentoonstelling.php?item=1870

http://www.galeriewitteveen.nl/galerie/thumbnails.php?album=50

http://www.galeriebrandt.com/henk-van-den-bosch/

Not Just Another Canvas on the Wall