Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Henk Visch

Een begrip als ‘stijl’ interesseert hem niet: Henk Visch. Ook al werkt de beeldhouwer, graficus en tekenaar, geboren in 1950 te Eindhoven, van abstract naar figuratief, van open naar compact, toch is zijn oeuvre heel homogeen. Hij laat namelijk met zijn tekeningen en beelden, veelal van mensfiguren, iedere keer zien hoe wij de realiteit waarnemen.

Visch, die van 1968 tot 1972 grafiek studeerde aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch, heeft tot 1980 alleen op papier gewerkt. De meeste van zijn tekeningen, die enkel uit zuivere lijnen bestaan, laten vaak sprookjesachtige figuren zien. Deze zijn omringd door raadselachtige voorwerpen. Visch probeert hiermee te laten zien hoe de personages in een voor de toeschouwer niet toegankelijke wereld verzinken.

De tekeningen zijn een op zichzelf staand onderdeel van Visch’ oeuvre, maar sommige sculpturen lijken gerelateerd te zijn aan zijn tekenwerk. Zo lijken de contouren van het  werk ‘Het Beeld’ door de hand van een tekenaar te zijn gevormd, en het beeld daarna pas ‘gevuld’ is. Maar over het algemeen is er geen sprake van een relatie tussen Visch’ tekeningen en sculpturen.

De beelden die Visch maakt, kunnen monumentale houtconstructies zijn, maar ook kleine figuren van gevonden materialen. De beelden in zijn creaties worden bijgestaan en versterkt door taal. Niet alleen geeft hij zijn werken verrassende titels, maar hij brengt ook regelmatig poëtische teksten op de werken of tussen de figuren aan.

Door de ruimtelijke ervaring die hij met deze creaties genereert, kan de toeschouwer het beeld herkennen. Het is een fysieke ervaring waarvan de betekenis nooit vastligt. Door dit raadselachtige gegeven, de kracht van Visch’ werk, wordt de creatie voltooid in de ogen van de toeschouwer. “Het kunstwerk beschikt slechts over één aspect van het kijken, namelijk het gezien worden”, aldus de kunstenaar.

Bij onder meer het Stedelijk Museum Kampen, het Museum De Pont te Tilburg, het Fries Museum in Leeuwarden, het Sprengel Museum te Hannover, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Groninger Museum te Groningen heeft Visch zijn werk geëxposeerd. Verder nam hij deel aan de Biënnale van Venetië in 1988 en de Document IX te Kassel in 1992. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van verschillende musea, waaronder het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen en het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden. Voor zijn oeuvre heeft Visch de Beeldende Kunstprijs 2001 van de afdeling Noord-Brabant van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen. Hij leverde van 1996 tot 2011 iedere maandag een tekening aan de column Mirza in de Volkskrant.

De kunstenaar was van 1984 tot 1987 docent aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam en van 1987 tot 1991 aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ook was hij hoogleraar aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste in Stuttgart van 1995 tot 2001. Tegenwoordig is Visch, die woont en werkt in Eindhoven en Stuttgart, hoogleraar aan de Hochschule für Bildende Künste in Münster.

http://www.henkvisch.nl/cv.html

http://www.kunsthalkade.nl/tentoonstelling.php?item=1852

http://www.depont.nl/collectie/kunstenaars/meer-informatie/kunstenaar/visch/info/

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall