Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Herman Brood

Herman Brood, rasartiest en 'knuffeljunk', werd op 5 november 1946 geboren in Zwolle. Al van jongs af aan was hij veel aan het tekenen en dit bracht hem in 1964 op de kunstacademie in Arnhem. Hij bleek echter niet in de wieg gelegd te zijn als student en verliet de academie na slechts enkele maanden. Desalniettemin groeide Brood uit tot een kunstenaar die zowel met zijn muziek, gedichten als beeldende kunst een breed publiek voor zich wist te winnen.

Als kunstenaar was Brood zeer veelzijdig. Zo schreef hij onder andere gedichten, acteerde hij in films en toneelstukken en was hij zijn leven lang actief als muzikant, waaronder met zijn band Wild Romance. Echter, halverwege de jaren '80 begon zijn passie voor tekenen meer naar de voorgrond te treden en manifesteerde hij zichzelf vooral als kunstschilder.

Zijn tekeningen, schilderijen en zeefdrukken, met simpele lijnen en primaire kleuren, waren veelal in de traditie van de Cobra. De kleuren en lijnen waren deels uit noodzaak, omdat Brood kleurenblind was. Hij staat bekend om zijn snelle opzet van zwarte lijnen, welke hij daarna intuïtief inkleurde met verf. Vaak voegde hij aan zijn werk nog teksten en slogans toe. Brood maakte hiervoor gebruik van sjablonen of zijn eigen herkenbare handschrift. Ook stond in veel van de schilderijen zijn handtekening 'brood' centraal. Het liefst maakte hij kunst op groot formaat, variërend van doeken van 1m² en groter, als garagedeuren, hijskranen en andere objecten.

Onderwerpen die in veel van de kunstwerken terugkomen, zijn paarden, vrouwen, cowboys, sport en vetkuiven. Maar ook meer abstracte thema's zoals liefde, drugs en muziek nemen een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van Brood. Wat het schilderij ook verbeeldt, er blijkt altijd een duidelijke relatie te zijn tussen de kunstenaar en het onderwerp.

Hoewel Brood gedurende zijn leven zeer populair was, werd zijn werk door musea nauwelijks erkend. Echter, na zijn dood is zijn kunst geëxposeerd in onder andere het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, het Museum RockArt Galerie te Hoek van Holland en in het Groninger Museum in Groningen. Daarnaast valt zijn kunst sinds 2005 te bezichtigen in het Herman Brood Museum in Wageningen en staat sinds 2011 het Westcord Art Hotel in Amsterdam in het teken van de beroemde kunstschilder. In het hotel is Broods kunst te aanschouwen in zowel de Herman Brood Gallery als in de speciale Herman Brood suite. Zijn werk, met name zijn zeefdrukkunst, is tevens in het bezit van vele particulieren.

Als Nederlandse belichaming van het credo ‘sex, drugs & rock ‘n’ roll’ was het algemeen bekend dat de artiest een roerig bestaan leefde. In 2001 eiste dit zijn tol. Toen het duidelijk werd dat Brood nog maar enkele maanden te leven had, besloot hij zelfmoord te plegen. Op 11 juli sprong de 54-jarige kunstenaar van het Hilton Hotel in Amsterdam, met in zijn binnenzak een afscheidsbriefje met de woorden “maak er nog een groot feest van”.

Not Just Another Canvas on the Wall