Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Horst & Daniel Zielske

De vader en zoon die New York op een onwerkelijke manier hebben vastgelegd: Horst & Daniel Zielske. De twee, Horst geboren in 1946 te Burg auf Fehmarn en Daniel in 1972 te Göttingen, fotograferen sinds 1993 samen. In hun oeuvre bevindt zich een duidelijk contrast: de metropolen zijn een woeste wirwar van haast en constructies, terwijl de Duitse natuur op zijn eigen manier woest is, maar toch vredig aandoet.

New York, Shanghai, Duitsland en andere Europese landen of steden: elke stad of land wordt anders afgebeeld. De grootste stad van China bijvoorbeeld is een schimmenspel van staal en steen. Het duo probeert aan de westerse wereld uit te leggen wat hier gaande is. Shanghai groeit zo snel, dat de metropool nieuwe steden uit zichzelf creëert. Het is een geboorte van een nieuw economische supermacht. De serie ‘Megalopolis’ toont de toeschouwer alle voordelen die de megalopool – een uitgestrekt stedelijk gebied – te bieden heeft, maar ook dat de concurrerende groei nadelen met zich meebrengt. Een contrast van droom en nachtmerrie is gesymboliseerd in glinsterend nevel, gekleurde schaduwen en harde lijnen.

Terwijl Berlijn grotendeels onbewoond wordt verbeeld, toont de serie ‘New York’ een vrijwel rustige, soms kleurrijke stad, ook al slaapt deze nooit. De metropool is door het stel altijd vroeg in de ochtend of diep in de nacht gefotografeerd, waardoor de straatlantaarns, verkeerslichten, reclameborden en verlichte letters de ruimte waarin de foto zich bevindt, verlichten. De foto’s doen als monumenten aan, die vertrouwd ogen. Toch voert de onwerkelijkheid van de verlichte metropool, die op de foto’s op een filmset lijkt, de boventoon. Een onzekere toekomst wacht in een verlaten zijstraat.

Van architectuur naar natuur. Onder het mom van ‘Germany Symphony’ zijn vader en zoon door Duitsland gereisd om de Noordzee, Rügen – het grootste eiland van Duitsland, het Elbsandsteingebergte, en Eichsfeld in de deelstaat Thüringen te fotograferen. De steile kliffen en de mist rond de bergtoppen tonen een woest doch sereen deel van Duitsland. De intensiteit van dit afgebeelde natuurschoon probeert de nieuwigheid en het lawaai uit het dagelijks leven weg te nemen.

Het werk van het duo Zielske is onder andere tentoongesteld in de Deutsche Bank in Keulen, het Tampa Museum of Art, de Von Lintel Gallery te New York en het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg. Tevens zijn de foto’s van de twee gepubliceerd in internationale tijdschriften als Der Spiegel en Stern. Horst en Daniel, die verschillende boeken hebben uitgebracht, wonen en werken tegenwoordig in Göttingen.

Not Just Another Canvas on the Wall