Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Huibert van Dorp

Kunstenaar Huibert van Dorp, geboren in 1949 te Leuven, België, begon aanvankelijk met zijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag omdat hij ervan overtuigd was dat hij grafisch vormgever wilde worden. Echter, hij kwam er al snel achter dat zijn voorkeur uitging naar een vrijere vorm van expressie, en koos ervoor om beeldend kunstenaar te worden. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Den Haag.

Het oeuvre van Van Dorp bestaat uit olieverfschilderijen, aquarellen, zeefdrukken en ruimtelijke objecten van hout en klei. Hij wordt geïnspireerd door, en geeft commentaar op, het alledaagse leven en de dolgedraaide digitale wereld. Dagelijkse voorwerpen en onderwerpen spelen een prominente rol in zijn figuratieve werken, die vaak landschappen of interieurs uitbeelden. Alhoewel de voorwerpen in het werk wellicht triviaal zijn, zijn de werken dat absoluut niet. De objecten lijken in een mythische wereld te leven, waar altijd iets merkwaardigs aan de hand schijnt te zijn. Bestaande wetten en zwaartekracht worden genegeerd - geschilderde scènes vloeien in elkaar over - waardoor de beelden enigszins anarchistisch lijken. Motieven, zoals stofzuigers, tafels en mensfiguren, lijken uit een stripfiguur te komen.

Van Dorp heeft een herkenbaar en origineel handschrift; zijn werken bevatten vaak vele felle kleuren en verschillende lagen. Een ander kenmerk van zijn oeuvre is het gebruik van grafische elementen, zoals letters en cijfers. In meerdere creaties zijn stukken tekst geïntegreerd in het beeld.

Recentelijk is Van Dorp ook meer ingetogen landschappen en interieurs gaan schilderen. De vergezichten doen soms denken aan de kunstwerken van Nederlandse schilders uit het begin van de twintigste eeuw. Het ruimtelijk werk van Van Dorp bestaat vaak uit beschilderde en bewerkte objecten die voorzien zijn van originele versieringen, zoals stripfiguren, computerspelletjes en teksten uit populair wetenschappelijke tijdschriften.

Zowel solo als in groep heeft Van Dorp zijn werk tentoongesteld, waaronder bij de Nederlandse Ambassade in Parijs en in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Not Just Another Canvas on the Wall