Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

J.C.J. Vanderheyden

Jacobus Cornelis Johannes van der Heyden, geboren in 1928 te ‘s-Hertogenbosch, heeft gestudeerd aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost te ’s-Hertogenbosch. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, grafiek, collages, installaties, foto’s en video’s. In 2010 overleed de kunstenaar in zijn geboortestad.

Van der Heyden werkte in de abstracte stijl. Echter, de figuratie - de zichtbare werkelijkheid - fungeerde altijd als uitgangspunt voor zijn kunstwerken. In zijn kunst staat de waarneming van de werkelijkheid centraal. De kunstenaar was gefascineerd door wat ons geheugen met waarnemingen doet en onderzocht de basisprincipes van schilderen. Hij verbeeldde de werkelijkheid in gereduceerde, geabstraheerde vormen en regelmatige ordeningen en structuren. Van der Heyden gebruikte minimale middelen en structuren, zoals horizontale delingen, balken en illusionistische vlakken. Dit zorgde voor spanningsvelden en een hoge graad van sensibiliteit in de kunstwerken. Zo zijn landschappen bijvoorbeeld vertaald naar tweedelige schilderijen, waarbij het bovenste vlak – de lucht – wit is, en het onderste vlak – de zee – blauw is. De kunstenaar maakte ook veel gebruik van rasters, die doen denken aan damborden, en structuren die wellicht afgeleid zijn van de pixels van televisieschermen of chromosomen uit een microwereld. De kunstenaar vervaardigde zijn schilderijen en grafische werk in wit, zwart, blauw en rood.

Van 1964 tot 1975 heeft Van der Heyden veel geëxperimenteerd met film, computergraphics en elektroakoestiek. Hij schilderde weinig gedurende deze periode, maar heeft zich eind jaren '70 weer gefocust op fotografie, grafische druktechnieken en het maken van films. Hij heeft destijds ook een serie foto's gemaakt die uit het raam van een vliegtuig zijn genomen. De camera fungeert als het oog van de toeschouwer en zodoende leggen de foto's observaties vast, en de verwerking daarvan, in onze hersenen. De toeschouwer wordt hierdoor een onderdeel van het kunstwerk. Van der Heyden heeft ook schilderijen, soms werken van andere kunstenaars die hij zelf heeft gereproduceerd, geconstrueerd tot installaties en deze vervolgens in zijn atelier gefotografeerd of gefilmd.

Van der Heyden heeft zijn werk tentoongesteld in onder andere het Gemeentemuseum Den Haag, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Centraal Museum Utrecht. In 2011 is er een monografie over het oeuvre van de kunstenaar verschenen, genaamd 'Licht Tijd en Ruimte'.

Not Just Another Canvas on the Wall