Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

J.G. Dokoupil

Omdat hij zijn persoonlijke ‘handschrift’ vermeed, kreeg hij de bijnaam ‘De Sphinx’: Jiří Georg Dokoupil. Toch heeft de Duits-Tsjechische kunstenaar, tekenaar en graficus, geboren in 1954 te Krnov, Tsjechië, enigszins een herkenbare stijl; sinds 1986 maakt hij schilderijen zonder een kwast of penseel te gebruiken. In plaats daarvan gebruikt hij het roet van kaarsen, de afdrukken van autobanden of de verf uit spuitbussen om een erotische sfeer neer te zetten.

Dokoupil, die van 1976 tot 1978 studeerde in Keulen en Frankfurt am Main, volgde in 1980 een opleiding aan de Cooper Union te New York. Hij was toen in de leer bij de conceptuele kunstenaar Hans Haake en voegde zich bij het Keulse kunstenaarscollectief Mülheimer Freiheit, waartoe onder meer Hans Peter Adamski en Walter Dahn behoorden. Deze jonge kunstenaars deelden een gemeenschappelijk atelier in de straat Mülheimer Freiheit te Keulen, vandaar de naam. In 1980 toonde de groep in de internationale galerie van Paul Maenz onder de titel ‘Mülheimer Freiheit & interessante Bilder aus Deutschland’.

In Nederland werd Dokoupil onder de naam Frans Haks bekend vanwege zijn tentoonstellingen in het Groninger Museum. Zo exposeerde hij in 1984 met Walter Dahn met de tentoonstelling ‘Dahn & Dokoupil, Dusch- & Afrikabilder’. Toentertijd werden ze in Nederland eerst vertegenwoordigd door galerie Helen van der Meij, maar later door de galerie van Riekje Swart in Amsterdam. Alleen nam Dokoupil in 1984 deel aan de spraakmakende tentoonstelling ‘Von hier aus – Zwei Monate neue deutsche Kunst in Düsseldorf’.

De samenwerking met Dahn zette voort toen ze van 1983 tot 1984 een docentschap vervulden aan hun vroegere kunstacademie, de Staatliche Kunstakademie in Düsseldorf. Ook werkte Dokoupil tot 1984 met de kunstschilder samen aan ‘Gemeinschaftsbilder’, gemeenschappelijke schilderijen.

Dokoupil staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan stijlen, technieken en ontwerpen: van expressionistisch tot naïef, van surrealistisch tot abstract. Altijd werkt hij vanuit een idee, dat door middel van elementen uit de kunstgeschiedenis gevormd wordt tot een creatie. Zo verwerkte Dokoupil in het begin van zijn carrière de thema’s macht of liefde in zijn creaties, maar later richtte hij zich meer op de onderwerpen kinderen, panters en zwepen. Op dit moment bestaat zijn oeuvre uit meer dan zestig grote series in meer dan honderd stijlen en technieken.

Als één van de Nieuwe Wilden uit Duitsland exposeerde Dokoupil zijn werk onder meer bij de Galerie Andrea Caratsch in Zürich, het Centraal Museum Utrecht, het Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig te Wenen, het Kunstmuseum in Bonn en de Mary Boone Gallery te New York. Een veelbesproken tentoonstelling van hem was de overzichtstentoonstelling ‘Malerei im 21. Jahrhundert – Werkschau 1981-2005’, die in Hamburg en Praag te zien was. Het Groninger Museum in Groningen en het Museum van Hedendaagse Kunst te Antwerpen vertegenwoordigen zijn kunst in hun collecties. Tegenwoordig woont en werkt Dokoupil, die sinds 1989 lesgeeft aan de kunstacademie Circulo de Bellas Artes te Madrid, afwisselend in Berlijn, Praag, Madrid en Santa Cruz de Tenerife.

http://www.brunobischofberger.com/dokex.htm#doktext

http://www.artfacts.net/en/artist/jiri-dokoupil-3197/profile.html

http://www.kunstbus.nl/kunst/jiri+georg+dokoupil.html

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall