Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Er zijn geen werken beschikbaar

Jaap Wagemaker

Jaap Wagemaker, geboren in 1906 te Haarlem, ging toen hij 14 jaar was naar de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten in Haarlem en specialiseerde zich in Decoratieve Kunsten. Hij kreeg geen beurs voor de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en is zodoende autodidact kunstenaar gebleven. In 1972 is de kunstenaar overleden ten gevolge van een operatie voor de in zijn jeugd ontstane heupaandoening.

Wagemaker was één van de eerste materieschilders in Nederland. Aan het begin van zijn carrière, toen hij zich moest onderhouden met het decoreren van gebruiksvoorwerpen, maakte hij figuratieve, expressionistische schilderijen. Na de Tweede Wereldoorlog opende hij een atelier in Amsterdam. Hij werd destijds beïnvloed door het werk van Picasso en dit reflecteert zich in zijn werk uit die periode. In 1952 vertrok Wagemaker naar Parijs en werd daar geïnspireerd door de materiekunst, een kunststijl waar destijds in Nederland nog weinig belangstelling voor was. Typerend voor deze kunst is het reliëfachtige oppervlak, gerealiseerd door het toevoegen van materialen aan de verf. Materieschilders, zoals Jean Dubuffet, Jean Fautrier en Wols, waren belangrijke voorbeelden voor hem.

Rond 1960 ontwikkelde Wagemaker zijn materiekunst waar hij bekend mee is geworden. Zijn abstracte werken zijn tot stand gekomen door het gebruik van materialen, zoals stalen pijpen, jute lappen, schotels, gips, leisteen, hout en schelpen. Deze voorwerpen werden door hem in een harmonieuze compositie samengebracht. De kunst van Wagemaker, die vaak aardkleuren bevat, is geïnspireerd door de vele reizen die hij tijdens zijn leven geeft gemaakt. Vooral de sobere kleuren en primitieve vormen van de kunst uit Afrika en Oceanië fungeerden als een belangrijke inspiratiebron voor hem. "Er schuilt een magische kracht en een nog grotere vrijheid in deze kunst, een kracht en een wijsheid die ik in mijn werk ook ben gaan zoeken." aldus Wagemaker. Zijn materiekunst heeft echter zelden een specifiek uitgangspunt of directe aanleiding; ze komen voort uit zijn onderbewustzijn.

Midden jaren '50 groeide de belangstelling voor het werk van Wagemaker. Hij heeft zijn kunst regelmatig geëxposeerd in het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Gemeentemuseum Den Haag. In 1966 ontving de kunstenaar de gouden medaille tijdens de Biënnale van Florence. Het werk van Wagemaker is vertegenwoordigd in de collecties van musea, waaronder Museum van Bommel van Dam in Venlo, Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en het Stedelijk Museum Schiedam.

Not Just Another Canvas on the Wall