Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Jacomijn den Engelsen

Op ongewoon grote formaten maakt Jacomijn den Engelsen kleurrijke houtsneden van voornamelijk handen. De beeldend kunstenaar, geboren in 1958 te Breda, vindt dat handen veel vertellen, van liefde tot haat. Het gaat erom wat de handen oproepen.

Voor Den Engelsen, die van 1975 tot 1983 aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen studeerde, is de renaissance een belangrijke kunststroming. Toentertijd besteedden schilders veel aandacht aan de handen van de geportretteerde. Deze schilderijen bestudeert Den Engelsen, maar ook de handbewegingen terwijl je praat en de gebarentaal voor slechthorende mensen. Op papier legt ze het meest sprekende moment vast. Dit beeld gutst ze uit hout, multiplex, en drukt het af op papier of doek. Op de houtsneden is de grillige houtnerf zichtbaar. Den Engelsen wil namelijk het grafisch karakter van het guts- en beitelwerk behouden.

Naast handen, laat Den Engelsen zich ook inspireren door de visuele en fysieke ervaring van haar directe omgeving. De mensen in haar nabijheid, het leven en de natuur zijn hier voorbeelden van. Vooral de grond om haar huis, waar ze zaait en planten kweekt, speelt een belangrijke rol in haar werken. Daar is kleur, licht en donker, maar er is ook rot en verval. Door deze omgeving gebruikt Den Engelsen tegenwoordig de volgende motieven: de groeikracht uit het licht, het gestolde moment en het moment van afscheid.

Bij onder meer het Museum Waterland in Purmerend, het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch, het museum Escher in het Paleis in Den Haag, het Gemeentemuseum te Sint-Niklaas, België en het Portland Art Museum in de Verenigde Staten heeft Den Engelsen haar werk getoond. Haar kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam en het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch.  Voor de Technische Universiteit Eindhoven heeft Den Engelsen het winnende staatsieportret gemaakt van koning Willem-Alexander. Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in Breda.

http://www.jacomijndenengelsen.nl/info.html

http://www.cursor.tue.nl/nieuwsartikel/artikel/jacomijn-den-engelsen-maakt-nieuw-staatsieportret/

http://kunst.rijnstate.nl/exposities/jacomijn-den-engelsen/

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall