Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

James Brown

James Brown, geboren in 1951 te Los Angeles, behaalde zijn Bachelor of Fine Arts aan het Immaculate Heart Collage in Hollywood en studeerde aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, sculpturen, tekeningen en collages.

In zijn kunstwerken verbeeldt Brown de wereld om hem heen. Hij wil het gevoel voor het alledaagse, het grijpbare en de zoektocht naar de bron van communicatie vastleggen. Gedurende zijn verblijf in Europa heeft Brown onderzoek gedaan naar de Italiaans middeleeuwse en renaissance kunst, en dit heeft invloed gehad op zijn werk. Daarnaast heeft het jonge neo-expressionisme en Bad Painting, een kunststroming uit New York, invloed gehad op de stijl van Brown. Het rauwe, rudimentaire expressionisme van deze stromingen kan men terugvinden in zijn kunstwerken. Hij heeft in de jaren '80 ruige, semi-figuratieve schilderijen gemaakt, waarmee hij veel bekendheid verworven heeft. Het werk van Brown uit deze periode doet denken aan de vormen van primitieve kunstuitingen.

In de jaren '90 verhuisde Brown naar Mexico. De kunst die hij in zijn atelier in Oaxaca maakt, heeft een intuïtief en spiritueel karakter en zijn abstracter en gestileerder vergeleken met zijn werken uit de voorgaande periode. De creaties kenmerken zich door hun gevoelige en archetypische vormen, verzadigde kleuren en ruimtelijkheid. Brown meent dat de bijzondere vormen zijn innerlijk wezen uiten. Alle werken die de kunstenaar in Mexico heeft gemaakt, vallen dan ook onder de serie 'Internal Order'. Als ondergrond voor deze werken gebruikt Brown landkaarten en uitgevouwen linnen doeken, die dan worden beschilderd met water- en olieverf.

Naast zijn werken op doek heeft Brown ook verschillende sculpturen gemaakt. De beelden kenmerken zich door hun eenvoud; vormen zijn teruggebracht tot de essentie. Het werk van Brown is wereldwijd tentoongesteld, bij onder andere de Tony Shafrazi Gallery in New York en Le Musée d’Art Moderne de Céret, Frankrijk.

Not Just Another Canvas on the Wall