Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Jan Cremer

Jan Cremer, geboren in 1940 te Enschede, heeft als jongeman veel verschillende baantjes gehad, zoals pottenbakker bij een steenfabriek, reclameschilder, marinier en drukker. Tevens heeft hij vele zwerftochten gemaakt door Europa en belandde uiteindelijk in 1958 te Parijs. Hier kwam Cremer in contact met veel schilders, zoals Corneille en Kees van Bohemen, en begon hij met het maken van zijn eerste schilderijen. Toen hij terug in Nederland was, startte hij met zijn kunststudies aan kunstacademies in Arnhem en Den Haag, waar hij zich specialiseerde in grafische technieken.

Cremer had in 1958 zijn eerste solotentoonstelling, bij Galerie De Posthoorn in Den Haag. De kunstenaar had toen zijn eigen stijl ontwikkeld, die beïnvloed was door de indrukken die hij in Parijs had opgedaan en de kunststroming action painting. Typerend voor zijn stijl - die hij omschreef als 'peinture barbarisme' - waren de ruige, energieke en directe manier van schilderen en het uitgesproken kleurgebruik.

Midden jaren '60 vertrok Cremer naar de Verenigde Staten, waar hij afwisselend in New York en Cape Cod heeft gewoond. Zijn schilderstijl veranderde gedurende deze periode; Cremer schilderde niet meer in de abstracte stijl van het peinture barbarisme, maar figuratief. Hij beeldde veel Hollandse landschappen uit, zoals tulpenvelden. Ook maakte hij destijds veel beelden van aangespoeld drijfhout.

Naast het maken van beeldende kunst heeft Cremer ook boeken, artikelen en toneelstukken geschreven. Zijn boeken waren destijds erg controversieel in de Nederlandse samenleving. In 1964 werd 'Ik, Jan Cremer' gepubliceerd, een roman over het leven van een vrijgevochten volksjongen, met veel geweld en pikante passages. Het boek is sindsdien in een miljoenenoplage in vele talen gepubliceerd en wordt veelal vergeleken met het boek 'On the Road' van Jack Kerouac.

Cremer is altijd erg reislustig geweest. Gemiddeld reisde hij zes maanden per jaar, de overige maanden schilderde en schreef hij in New York of Parijs. Zo maakte hij onder andere reizen door Noord-Afrika en ondernam hij een expeditie met de Inuït door Groenland, waar hij in 1972 de filmdocumentaire 'The Long White Trail' over heeft gemaakt.

Het werk van Cremer is bij meer dan honderd tentoonstellingen in binnen- en buitenland geëxposeerd, waaronder hij het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn oeuvre is vertegenwoordigd in de collecties van gerenommeerde musea, bij onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Groninger Museum te Groningen en het Frans Hals Museum in Haarlem. Jarenlang zijn er ook plannen geweest voor het realiseren van een Cremer Museum in Enschede. Alhoewel er al begonnen was met bouwen, moest dit worden gestopt door een gebrek aan geld.

Not Just Another Canvas on the Wall