Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Jan Hein van Rooij

De bewegingen van het water en de verzamelingen van drijfhout geeft Jan Hein van Rooy weer in zijn schilderijen. De onherbergzame landschappen van de kunstschilder, tekenaar en graficus, geboren in 1940 te Voorburg, lijken vaak abstract, maar blijven door de geologische structuren voor de toeschouwer zeer realistisch.

In het gezin van Van Rooy wordt zijn gevoel voor de schone kunst overheerst door een intensief sportleven. Toch komt op school de tekenkunst dichtbij en thuis is die er altijd. Zo hebben de reistekeningen van Berlage – de vader van zijn moeder – jarenlang een vaste plaats in de eetkamer. Op de zolder mocht Van Rooy van zijn vader met diens treintjes rijden door de meest fantastische miniatuurlandschappen. Sindsdien wordt de kunstenaar geboeid door vergezichten. De uitzichten over de weilanden op Den Haag en de eerste kennismaking met het hooggebergte in Frankrijk en Zwitserland behoren tot zijn eerste onvergetelijke landschappelijke ervaringen.

Van Rooy, die grafische vormgeving en publiciteit aan de KABK in Arnhem en etstechnieken aan de Svenska Grafiska Sällskapet in Stockholm studeerde, verzamelt sinds 1992 pigmentrijke aarden in de binnenlanden van Spanje. Deze pigmenten in caseïneverf gebruikt hij om alle kleuren van die Spaanse landschappen weer te geven. Op papier dat op linnen wordt gelijmd, gemaroufleerd, werkt Van Rooy de vergezichten uit. Tevens tekent hij in het veld met een droge naald op aluminiumplaten, die later worden gedrukt in oplage van hooguit drie stuks. Zijn uiteindelijke tekeningen dienen soms ook als basis voor latere werken, zoals steendrukken en grotere werkstukken.

In vele musea en galeries in binnen- en buitenland heeft Van Rooy zijn werk geëxposeerd, waaronder in Spanje, Zweden, België, Frankrijk, Polen, Tsjechië en de Verenigde Staten. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van instellingen, particulieren en musea, zoals de Rijksdienst Beeldende Kunst en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Voor zijn oeuvre ontving hij in 1986 de Gelderland Grafiekprijs. Momenteel woont en werkt Van Rooy in Beuningen.

http://www.janheinvanrooy.nl/cv.html

http://kunst.nu/mnkunstenaar.asp?artistnr=4150&vane=1&em=&meer=&sessionti=615173004

http://www.galeriewit.nl/kunstenaars/jan-hein-van-rooy

 

Not Just Another Canvas on the Wall