Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Jan Hendrikse

Jan Henderikse, geboren in 1937 te Delft, is een Nederlandse kunstenaar en medeoprichter van de kunstgroep Nul. Van 1955 tot 1958 volgde hij een opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag. Momenteel woont en werkt de kunstenaar afwisselend in Antwerpen en New York.

Het oeuvre van Henderikse bestaat uit onder meer schilderijen, foto's, films, kunstboeken en assemblages. Voordat de kunstenaar in 1960 medeverantwoordelijk was voor de oprichting van de groep Nul, was hij vooral bekend om zijn informele schilderkunst. Als lid van Nul brak hij echter door met de schilderkunst waarin de moderne tijd met industriële materialen werd gecombineerd. Het is in deze periode dat Henderikse begon te experimenteren met assemblages en de effecten van de verschillende materialen die hij hiervoor hanteerde. Hij maakte voor deze werken het liefst gebruik van afvalmateriaal en afgedankte voorwerpen, zoals drijfvuil en oude foto's. Ook werkte hij regelmatig met grote hoeveelheden industriële objecten. Alledaagse voorwerpen zoals flessen, kurken, (bier)kratten, nummerborden en muntgeld hadden hierbij zijn voorkeur. Herhaling, ritme en vermenigvuldiging staan in veel van zijn werken centraal. De producten worden geordend gepresenteerd, zonder commentaar of diepere emotionele lading.

Het werk van Henderikse is geïnspireerd op het banale en de zoektocht naar de waarde van de eindeloze stroom spullen die gekocht worden, gekoesterd worden, maar vervolgens ook net zo makkelijk weer weggeworpen worden. Voor zijn latere werk verplaatste de kunstenaar zijn focus van de overblijfselen van 'kleine' menselijke behoeften, naar dreigende aspecten van belangrijke wereldgebeurtenissen.

Nadat het doek voor de Nul-groep viel in 1965, behoorde Henderikse niet meer tot een bepaalde stroming. Ook maakten de assemblages in deze latere periode langzaamaan plaats voor fotografie.

Het werk van Henderikse was recentelijk te bewonderen in groepstentoonstellingen in musea, in onder meer Antwerpen, Berlijn, Düsseldorf, Londen, Nice, Tokio en New York. Villa Merkel in Esslingen am Neckar, Duitsland heeft één van de grootste collecties van zijn kunst in bezit. Momenteel lijkt er wereldwijd een opleving te zijn in de interesse naar het werk van de Nul-groep en geniet ook de kunst van Henderikse hernieuwde populariteit. In 2001 maakte filmmaker Sherman De Jesus een documentaire over Henderikse, genaamd 'Alles is Licht'.

Not Just Another Canvas on the Wall