Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Jan Knap

In zijn oeuvre hanteert hij een religieuze iconografie: Jan Knap. De Tsjechische tekenaar, geboren in 1949 te Chrudim, is door deze schilderijen van statische, paradijselijke taferelen een uitzonderlijk figuur binnen de hedendaagse kunst. De doorgedreven eenvoud en de aandacht voor kleine dingen in het leven regeren in zijn figuratieve werk.

In 1969 emigreerde Knap naar Duitsland, om daar van 1970 tot 1972 schilderlessen te volgen aan de Staatliche Kunstakademie Düsseldorf bij kunstschilder Gerhard Richter. Na zijn afstuderen, ging Knap in New York wonen. Daar richtte hij in 1979 met Milan Kunc en Peter Angermann de groep Normal op. Het doel van deze groep was om begrijpelijke schilderijen te produceren. Dit mondde uit in fijngeschilderde, verhalende voorstellingen.

Desondanks de korte samenwerking van het trio, heeft de deelname van Knap veel invloed gehad op zijn artistieke ontwikkeling. In de daaropvolgende jaren verfijnde hij zijn schildertechniek, ontwikkelde hij een persoonlijk handschrift en bekeerde hij zich tot het katholicisme. Tijdens zijn priesteropleiding in Rome, waar hij van 1982 tot 1984 studeerde, werd Knap bekend met zijn werk, dat ontleend is aan de christelijke geloofstraditie, tijdens de opkomst van de Nieuwe Wilden. Zo werd zijn kunst in Nederland gepresenteerd door de Galerie Riekje Swart in Amsterdam en nam hij deel aan een grote expositie in het Groninger Museum, die georganiseerd werd door Frans Haks.

Op het eerste gezicht doet het werk van Knap denken aan hedendaagse kunststromingen, maar door zijn weergave van de klassieke drie-eenheid – het goede, het ware en het schone, de christelijke thematiek, de licht- en schaduwwerkingen en zijn gestileerde figuratie lijkt zijn schilderkunst meer thuis te horen in de vroege renaissance. De manier waarop Knap Jezus op kleuterleeftijd of Maria in een blauwe mantel heeft afgebeeld, versterken dit gegeven.

Bij onder meer het Museum Ludwig in Keulen, het Gemeentemuseum Helmond, de Holly Solomon Gallery in New York, de Ornis A. Gallery te Amsterdam en het Kunsthuis Theo Hübens in Maastricht is het werk van Knap getoond. Zijn kunst bevindt zich in de collecties van verscheidene bedrijven en musea, zoals het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Gemeentemuseum Helmond. Momenteel woont Knap, sinds 1992, in de Tsjechische stad Planá.

http://centraalmuseum.nl/ontdekken/set/#e:8863

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.gemeentemuseumhelmond.nl/kunstenaar?Knap%2C+Jan

Not Just Another Canvas on the Wall