Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Jan Sierhuis

Kunstenaar Jan Sierhuis, geboren in 1928 te Amsterdam, heeft van jongs af aan al veel geschilderd en geboetseerd. Het ligt daarom ook redelijk voor de hand dat hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam en aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten te Antwerpen heeft gestudeerd.

Alhoewel het oeuvre van Sierhuis voornamelijk uit schilderijen bestaat, heeft de kunstenaar ook enkele bronzen sculpturen en glasobjecten gemaakt. Samen met zijn vrienden en collega's Appel, Corneille en Lucebert is Sierhuis één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars. In 1947 en 1948 is hij zijdelings betrokken geweest bij de oprichting van onder meer de Cobra-groep. Zijn omgang met de Cobra-kunstenaars heeft Sierhuis geleerd om volledige vrijheid in zijn kunstwerken na te streven. Met zijn expressieve werkwijze brak hij de tendens met de academische wetmatigheden van de schilderkunst. Kenmerkend voor zijn werk is het zwierige lijnenwerk, de schokkerige vormen, de abstracte en chaotisch aandoende composities en het kleurenrijkdom.

Aan het begin van zijn carrière schilderde Sierhuis veel naturalistische landschappen, maar in de jaren '50 en '60 heeft hij hoofdzakelijk abstracte werken gemaakt. "Ik gebruik een soort innerlijke beeldtaak die vooral gestimuleerd wordt doordat ik een soort fantasiewereld zoek, waarin je een vervreemding ziet van de dingen", aldus Sierhuis over zijn werk. Veel van zijn creaties uit deze tijd gaan over sociaal-maatschappelijke misstanden, zoals oorlog. Andere onderwerpen die hem fascineren, en die ook in zijn werk worden gevisualiseerd, zijn eenzaamheid, de oerdriften van mensen en de vrouw en haar gevoelens. Sinds 1967 maakt Sierhuis ook figuratieve schilderijen van menselijke figuren en landschappen. Gedurende deze periode werd hij ook geïnspireerd door Spanje en de Spaanse cultuur, zoals de flamenco.

Naast zijn werk als kunstenaar heeft Sierhuis ook lesgegeven bij het Ateliers '63 te Haarlem, aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Rijksacademie te Amsterdam. De kunstenaar heeft meerdere prijzen gekregen voor zijn indrukwekkende oeuvre, waaronder de Thérèse van Duyl-Schwartze Portretprijs, een gedeelde Mr. Westendorpprijs en de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst. Ook kreeg Sierhuis een eervolle vermelding bij de Prix de Rome en werd hij in 2002 tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.
Wereldwijd is het werk van Sierhuis geëxposeerd en kan worden gevonden in de collecties van particulieren en musea, waaronder de Stadsgalerij Heerlen, het Gemeentemuseum Helmond, het Cobra Museum in Amstelveen en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tevens zijn er verschillende boeken over het leven en werk van Sierhuis verschenen.

Not Just Another Canvas on the Wall