Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Jan Snoeck

Beeldhouwer Jan Cornelis Snoeck, geboren in 1927 te Rotterdam, rondde in 1949 zijn opleiding Beeldhouwen af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag.

Kleur, licht, de mens en wormen zijn belangrijke elementen in de primaire, positieve beeldhouwkunst die Snoeck maakt. Materialen die hij in zijn beginjaren graag gebruikte, zijn steen, hout, brons en metaal. Echter, sinds de jaren ’60 gaat zijn voorkeur uit naar klei. "Klei heeft zijn geheimen", aldus Snoeck. Het ondervinden van deze geheimen is iets wat de kunstenaar tot vandaag de dag nog bezighoudt en dat is te zien in zijn vele beelden. Het werk van Snoeck kan gezien worden als autonome keramiek: een oude kunstvorm waarmee gevoelens en ideeën van de kunstenaar worden uitgedrukt. Alhoewel Snoeck vooral bekend is om zijn grote monumentale beelden en kleine keramische objecten, heeft hij ook veel kunstwerken van aquarel, gouache van gewassen inkt, artistieke maskers en uit plaatstaal gesneden mensfiguren gemaakt. Het gros van zijn collectie beelden bestaat uit wormachtige figuren. Klei wordt tot wormen gerold en vervolgens worden hiermee liggende, zittende of staande mensfiguren gemaakt.

'Primair' is een woord dat zowel de vormen als de betekenis van de beelden van Snoeck karakteriseert. De mens, het leven en de dood zijn thema's die terug blijven komen in zijn werk. Snoecks creaties zijn goed te herkennen aan de primaire kleuren en heldere vormen, die uit enkel kromme lijnen bestaan. Deze kromme lijnen kenmerken zijn oeuvre en zijn volgens Snoeck een oervorm die ruimte schept voor zowel het lichaam als de geest van de mens. De Archaïsche, Griekse en Egyptische sculpturen en oude Amerikaanse beschavingen zijn belangrijke inspiratiebronnen voor Snoeck en deze weerspiegelen zich in de eenvoud van zijn werk.

De creaties van Snoeck worden in binnen- en buitenland tentoongesteld. In Nederland is zijn werk te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Frans Hals Museum te Haarlem en het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Veel van zijn grote, monumentale beelden zijn ook buiten te vinden, zoals 'De Dialoog' in Deventer, 'Penelope' in Kampen, 'Man' op de Beeldenroute Zuiderpark Den Haag en 'Het Gezin' in Almere.

Naast kunstenaar mag Snoeck zich ook een ridder noemen; in 2007 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Not Just Another Canvas on the Wall