Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Jan Voss

Zijn complexe, chaotische werken zijn een explosie van in elkaar vallende kleurvlakken: Jan Voss. De in Duitsland geboren Franse kunstenaar, geboren in 1936 te Hamburg, beeldt met zijn verhalende schilderijen de realiteit vandaag de dag uit. Alledaagse figuren als dieren, planten en silhouetten van mannen en vrouwen spreken voor deze vooraanstaande kunstenaar.

Voss heeft twee studies gevolgd, respectievelijk aan de Akademie der Bildenden Künste München van 1956 tot 1960 en aan de Hochschule für bildende Künste Hamburg van 1966 tot 1967. Tijdens zijn studie aan de Akademie der Bildenden Künste München ontving Voss een beurs om voor een jaar in het buitenland te studeren. Hij koos voor Parijs en maakte daar een serie tekeningen van het Parijse leven, die in 1963 te Parijs werden geëxposeerd tijdens zijn eerste solotentoonstelling. Sindsdien woont en werkt Voss in Gentilly, nabij Parijs.

In al zijn werken schept Voss orde in een voortdurend bewegende, complexe chaos. Hij experimenteert met verschillende technieken en materialen; zo zijn er krachtige werken in verzadigde kleuren, maar ook rustige, verhalende creaties die meer lineair dan schilderachtig zijn. Dit soort werken staan in contrast met de papieren reliëfs, die hij heeft gemaakt van gescheurde aquarellen. Toch hebben alle werken één ding gemeen; iedere creatie bevat een verzameling van verschillende kleuren en vormelementen die in elkaar grijpen, snijden of met elkaar verbonden zijn door lijnen of (fragmenten van) tekeningen. Deze vormentaal gebruikte Voss eerst alleen voor zijn tweedimensionale werken, maar sinds de jaren ’80 ook voor driedimensionale creaties. Sindsdien staat zijn kunst in het teken van het vormen van een beeld door middel van verfrommelen, vouwen, scheuren, zagen, vastspijkeren en lijmen. Ook al verschillen de werken iedere keer en worden verscheidene materialen vaak verkend, toch behoudt Voss te allen tijde zijn volstrekt eigen stijl.

Bij onder meer de Musée d’Art Moderne de la Ville te Parijs, de Galerie Lelong in zowel Parijs en Zürich en het Institut Français te Napels heeft Voss zijn kunst tentoongesteld. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van onder andere Galerie Lelong en Centre Georges Pompidou in Parijs. Er zijn verschillende boeken over zijn oeuvre verschenen, zoals ‘Estampes 1983-1989’ uit 1990 en ‘Oeuvres 1986 – 2001’ uit 2001. Naast zijn werk als kunstenaar, was Voss van 1966 tot 1967 gastdocent aan de Art Academy Hamburg en van 1987 tot 1992 professor aan de École Nationale Superieure des Beaux-Arts in Parijs.

http://www.kettererkunst.com/bio/jan-voss-1936.shtml

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.artnet.com/artists/jan-voss/biography-links

http://www.boisseree.com/es/artists/Voss/Voss.html

Not Just Another Canvas on the Wall