Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Janpeter Muilwijk

Met zijn tekeningen, schilderijen en wandtapijten wil Janpeter Muilwijk oprechtheid, kinderlijke eenvoud en positieve dingen tonen. Toch verbeelden de figuren in de figuratieve kunst van de kunstenaar, geboren in 1960 te Fontainebleau, Frankrijk, geen karakter, uiterlijke kenmerken of emoties. Hierdoor kan de toeschouwer zich gemakkelijker verplaatsen in de boodschap die Muilwijk wil overbrengen.

Tijdens zijn opleiding schilderen en tekenen aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten in Kampen en architectonische vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, raakte Muilwijk onder de indruk van de schilderkunst van de vroege renaissance, met name het werk van Giotto. Aansluitend bij de figuratieve traditie van Giotto ontwikkelde de kunstenaar een eigen beeldtaal. Zo mengt hij ontleende beelden uit Bijbelverhalen met die uit zijn eigen leefwereld. Menselijke relaties staan sindsdien centraal in zijn creaties, die de toeschouwer in contact brengt met in zijn ogen de kernwaarden van het christendom: verwondering, troost en barmhartigheid.

Bij onder meer het Zeeuws Museum in Middelburg, de Domkerk te Utrecht, het Stedelijk Museum Schiedam en het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch heeft Muilwijk zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Museum De Fundatie in Zwolle, het Museum voor Religieuze Kunst te Uden en de Gemeente Diemen. Voor zijn oeuvre ontving de kunstenaar verschillende prijzen, zoals de Koninklijk Prijs voor de Vrije Schilderkunst in 1992 en de Paul Citroenprijs in 1997. Voor de Zoete Lieve Vrouw in ’s-Hertogenbosch maakte hij in 2007 een nieuwe schutsmantel. Momenteel woont en werkt Muilwijk in Middelburg.

http://www.janpetermuilwijk.com/#!Biography/c18ig 

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.religieuserfgoed.nl/hedendaags.aspx?ID=67

http://www.iconen.nu/index.php/2011-2012/janpeter-muilwijk

Not Just Another Canvas on the Wall