Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Jaroslav Poncar

Met zijn panoramafoto’s legt hij het cultureel erfgoed van een land vast: Jaroslav Poncar. De foto’s van de Tsjechische fotograaf, geboren in 1945 te Praag, nemen de toeschouwer mee naar een uitgestrekte omgeving in veelal Azië, waar de cultuur en de mensen en hun gebruiken voor hun land spreken.

Twee opleidingen heeft Poncar gevolgd; van 1963 tot 1966 studeerde hij aan de Technische Universiteit van Praag en daarna volgde hij tot 1971 theoretische fysica aan de RWTH Aachen. Na zijn werk als freelance fotograaf in de jaren ’70 voor DPA in Afrika en het Midden-Oosten, reisde hij vanaf 1974 vooral door de Himalaya, Tibet, India en Cambodja. Tijdens deze reizen specialiseerde hij zich in panoramafotografie. Deze techniek bracht hem ertoe om, in samenwerking met verschillende universiteiten en musea, documentaire foto’s te maken van deze Aziatische regio’s. Hierin staan hun cultureel erfgoed en de instandhouding hiervan centraal, zoals in de foto’s over de muurschilderingen in de tempels van Alchi, India te zien is.

Bij onder meer het DOX - Centre for Contemporary Art in Praag, de National Gallery te Bangkok en het UNESCO hoofdkantoor in Parijs heeft Poncar zijn fotografie getoond. Hij was van 1973 tot 2004 hoogleraar in optica en natuurkunde aan de Fachhochschule Köln en hij was werkzaam aan het Institut für angewandte Optik und Elektronik in Keulen. Ook heeft hij in 2010 als GIZ-CIM (German International Cooperation) expert gewerkt in Afghanistan, waar hij het cultureel erfgoed van het land in kaart moest brengen. Als kunstenaar is Poncar, die sinds 1973 te Keulen woont, sinds 2010 met pensioen. Wel werkt hij momenteel aan app over de Himalaya voor Fotopedia.

http://www.poncar.de/vitae.cfm

 

Not Just Another Canvas on the Wall