Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Jean Ruiter / The Jean Ruiters Project

Jean Ruiter, geboren in 1942 te Amsterdam, was een gerenommeerd fotograaf. De kunstenaar maakte foto's en kunstwerken met geluid en video. In 2005 overleed hij op 62-jarige leeftijd.

Ruiter vond het culturele klimaat van Nederland benauwd, en betreurde de eenzijdige uitdrukkingswijze die de fotografie eigen is. In Nederland kende men hoofdzakelijk documentaire fotografie, al zag de fotograaf zijn kunstwerken eerder als art photography. Alhoewel Ruiter de fotografie gebruikte, valt het resultaat niet per se onder dat begrip. Hij gebruikte het medium op een creatieve wijze en dit bracht hem op onorthodoxe paden.

Aan het begin van zijn carrière maakte Ruiter veel werken in opdracht, onder andere voor de glossy Avenue. Hij heeft destijds veel gereisd voor het maken van zijn foto's, die sterk afhankelijk zijn van de plek waar hij verbleef. De cultuur, religie en omgeving van de plekken die hij zag, bepaalden de vorm en sfeer van zijn werk. Landschappen zijn altijd een belangrijk terugkomend onderwerp in de foto’s van Ruiter geweest.

Na enige tijd in opdracht gewerkt te hebben, besloot Ruiter alleen nog maar vrij werk te maken, omdat hij vond dat de wensen van opdrachtgevers hem te veel beperkten in zijn vrijheid. Toch bleef het landschaap centraal staan in zijn foto’s. In zijn latere werk wordt het landschap vaak gebruikt als decor waartegen hij zijn eigen ideeën projecteerde. Met zijn foto’s geeft Ruiter scherp commentaar op de maatschappij en politiek. Zijn kunstwerken hebben vaak complexe thema's, waarin hypocrisie en manipulatie centraal staan. Zo heeft hij bijvoorbeeld series gemaakt over de teloorgang van het regenwoud in Zuid-Amerika, de positie die de indianen in de Amerikaanse maatschappij innemen en over Japan, een land dat volgens Ruiter gevangen zit tussen oosterse traditie en de westerse consumptiemaatschappij. In de laatste jaren van zijn leven heeft Ruiter ook veel foto's gemaakt over de hypocriete houding ten opzichte van de vrouw. Alle foto's van Ruiter hebben een enorme zeggingskracht. In de werken verwijst Ruiter naar onderwerpen met behulp van metaforen, associaties en zwarte humor. Hij doet een beroep op het intellect en bewustzijn van de toeschouwer.

De kunstwerken van Ruiter zijn vele malen tentoongesteld in Europa en de Verenigde Staten, onder andere tijdens de KunstRAI in Amsterdam, in The Santa Monica Museum of Art en in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De kunstenaar is halverwege zijn leven aan de westkust van de Verenigde Staten gaan wonen, waar het kunstklimaat hem beter beviel.

Not Just Another Canvas on the Wall