Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Jeroen Henneman

Veelzijdig kunstenaar Johannes Jeroen Maria Henneman, geboren in 1932 te Haarlem, heeft van 1959 tot 1961 aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, tegenwoordig de Gerrit Rietveld Academie, in Amsterdam gestudeerd. Momenteel woont en werkt Henneman in Amsterdam.

Het oeuvre van Henneman bestaat uit schilderijen, (driedimensionale) tekeningen, grafiek en sculpturen. Hij gebruikt zijn werken als filosofisch middel, omdat hij de dingen in de wereld op een filosofische manier bevraagt. De kunstenaar toont de absurditeit of de melancholie van eenvoudige gebeurtenissen en verbeeldt de tragiek van de mens op een humoristische wijze. Onderwerpen die Henneman vaak gebruikt voor zijn teken-, schilder- en grafische werk, zijn de stad, de architectuur en het licht. Het stilzetten van de tijd is een ander thema dat de kunstenaar boeit; vallende asbakken of koffiepotten en knippende scharen worden verbeeld in fases, refererend aan stripverhalen. De tekeningen van Henneman zijn geïnspireerd door de vervreemding van de realiteit in objecten en tekeningen. Sommige schilderijen van Henneman kunnen ook gezien worden als neorealistisch; de werken kenmerken zich door een ongelofelijke nauwkeurigheid.

Veel van zijn ruimtelijke figuren kunnen door iedereen bewonderd worden. Zo staat 'De Schreeuw' - een gedenkteken voor Theo van Gogh dat de vrijheid van meningsuiting verbeeldt - in het Oosterpark in Amsterdam, het 'Portret Jan Dellaert' bij Schiphol Plaza en 'De Kus' op het Stationsplein in Apeldoorn.

Zowel in het binnen- als buitenland is het werk van Henneman geëxposeerd. Zijn creaties zijn vertegenwoordigd in de collecties van particulieren en musea, waaronder het Centrum Kunstlicht in de Kunst te Eindhoven, het Miniatuur Museum voor Hedendaagse Kunst Amsterdam en het Rijksmuseum in Amsterdam. Naast zijn werk als kunstenaar is Henneman ook theater- en televisiemaker.

Not Just Another Canvas on the Wall