Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Joan Gardy Artigas

Hij heeft samengewerkt met Miró, Braque en Chagall: Joan Gardy Artigas. De Catalaanse keramist en kunstenaar, geboren als Joan Llorens i Gardy in 1938 te Boulogne-Billancourt, nabij Parijs, is door zijn kleurrijke keramieken en bronzen fonteinen en sculpturen een levende belichaming van de moderne kunst.

Al op jonge leeftijd kwam Artigas in contact met kunst. Zijn vader Josep Llorens Artigas werkte namelijk samen met Joan Miró en Pablo Picasso en was goed bevriend met beiden. Voornamelijk met Miró, waardoor de toen nog tiener Artigas voor hem kon werken. Vanwege het Franco-regime verliet hij als assistent van Miró een aantal jaar later Spanje om een eigen artistieke identiteit op te bouwen. Artigas ging studeren aan de École nationale supérieure des Beaux-Arts te Parijs en ontmoette tijdens zijn studie de Zwitserse beeldhouwer Alberto Giacometti. Zijn eerste studio in Parijs was een feit en hij ging zich, op advies van Giacometti, storten op sculpturen. Redelijk wat succes kreeg Artigas, en hij ging werken voor de kubisten Braque en Chagall. Ook van Miró ontving hij opdrachten, zoals voor de Miró Muur, waarvoor Artigas 7.200 tegels moest kleuren die tezamen een beeld naar Miró’s ontwerp vormen. Artigas gebruikte hiervoor een maquette, waarbij het complete werk werd opgedeeld in secties van 20 bij 36 centimeter. Dit kunstwerk bevat zowel de handtekening van Artigas als Miró.

Na een onderbreking werd Artigas door Miró weer teruggeroepen naar Spanje, omdat Artigas’ vader Josep stopte als kunstenaar. De twintigjarige samenwerking, die onderbroken werd door Miró’s gezondheid in 1981, werd hervat en de twee hebben samengewerkt aan muurschilderingen voor onder meer UNESCO, IBM en Barcelona Airport. Ook werkten zij samen aan ‘Dona i Ocell’, één van de laatste werken die door Artigas werd voorzien van gebroken tegeltjes. Deze tegeltjes refereren aan Gaudí en zijn creaties.

Naast zijn werk met Miró, heeft Artigas nog een aantal monumentale publieke sculpturen gemaakt, zoals een fontein in Vitry-sur-Seine en een 8,5 meter hoge bronzen sculptuur in Chamonix. Ook de Franse kant van de Mont Blanctunnel is door hem versierd, eveneens een aantal beeldentuinen in Londen en Tokio. Tevens heeft Artigas in opdracht gewerkt voor steden als Dallas, Atlanta, Miami, Londen en Barcelona, en voor het Amerikaanse architecten- en ingenieursbureau Skidmore, Owings and Merrill, waarvoor hij keramieken vloeren en fonteinen ontwierp voor in steden als Chicago, Atlanta en Caïro.

Artigas begon zijn kleinere keramische en bronzen sculpturen te exposeren in Frankrijk en Spanje in midden jaren ’60, toen hij ook begon met het maken van etsen. Hierna kreeg Artigas opdrachten voor grotere sculpturen van keramiek, brons en beton en mocht hij zijn werk tentoonstellen in Europa, Japen en de Verenigde Staten, waaronder in The Meadows Museum in Dallas, The Hispanic Institute te New York en de Galerie Lelong in Parijs. Een grote overzichtstentoonstelling werd in 1996 gehouden in het Tecla Sala Centre Cultural te Barcelona. De Spaightwood Galleries in Upton heeft Artigas zijn eerste solo-expositie in de Verenigde Staten gegeven in 1982 en hij toont sindsdien daar bijna elk jaar zijn werk. In datzelfde jaar won Antoni Tàpies de Gold Metal of Catalonia voor een mozaïekwerk in Sant Boi de Llobregat, nabij Barcelona, waarvoor Artigas het keramiek had opgebouwd. Ter ere van zijn vader en zijn vaders werk heeft Artigas het Fundació Tallers Josep Llorens Artigas opgericht. Tevens is hij lid van het bestuur van de stichting Fundació Joan Miró in Barcelona.

http://rogallery.com/Artigas_Joan_Gardy/artigas-biography.html

http://www.transartists.org/air/fundacio_tallers_josep_llorens_artigas.2785.html

http://mencoa.com/en/joan-gardy-artigas-jaume-aragall/

Not Just Another Canvas on the Wall