Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Vanwege onderhoudswerkzaamheden is onze website op dit moment niet beschikbaar.

Onze excuses voor het ongemak.

Joe Andoe

Kunstschilder Joe Andoe, geboren in 1955 te Tulsa (Oklahoma), Verenigde Staten, slaagde na een turbulente periode vol drugs in de jaren ‘70 erin om in 1981 met de graad Master of Fine Arts af te studeren aan de University of Oklahoma in Norman. Momenteel woont en werkt Andoe in New York.

Hoewel Andoe tegenwoordig ook actief is als schrijver, is hij vooral bekend om zijn werk van olieverf. Zijn vrij minimalistische schilderijen bestaan meestal uit slechts één of twee kleuren. Dit zijn voornamelijk aardtonen, zwart en wit. De kunstenaar creëert zijn werk door verf op het canvas aan te brengen, de lijnen van zijn onderwerp in de verf te snijden en vervolgens de overige natte verf weer van het doek af te vegen. Zo blijft een enigszins grove textuur achter op het canvas. In combinatie met de donkere, al opgedroogde, verf van de achtergrond vormt dit vervolgens een duidelijke weergave van het af te beelden materiaal. Het is een contrasterend spel tussen licht en donker, waarin Andoe zegt op zoek te zijn naar het terugbrengen van de beelden tot hun zogenaamde blauwdruk.

De schilderijen van Andoe tonen veelal landschappen, bloemen, dieren en mensen. Vaak beeldt hij hierbij ervaringen uit zijn eigen jeugd uit en laten veel van zijn schilderijen elementen als bierblikjes, auto's en verleidelijke jonge vrouwen zien. Zo zijn heeft hij veel van de landschappen verbeeld uit het gebied waar hij als kind woonde.

Hoewel de onderwerpen zelf sterk verwant zijn aan de Amerikaanse jeugd, doet de melancholische stijl en het spookachtige effect van de door Andoe gebruikte verftechniek denken aan Europese symbolisten als Edvard Munch.

Het werk van Andoe is vertegenwoordigd in verschillende privé- en publieke collecties. Zijn schilderijen worden tentoongesteld in musea door heel de Verenigde Staten en maken onder andere deel uit van de vaste collectie van het Metropolitan Museum of Art en het Museum of Modern Art in New York, het Museum of Fine Arts te Boston en het Museum of Contemporary Art San Diego. Daarnaast is zijn kunst geëxposeerd geweest in onder meer Japan, Duitsland en Frankrijk.

Not Just Another Canvas on the Wall