Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

John Lie A Fo

John Lie A Fo, geboren in 1945 te Paramaribo, Suriname, heeft in de jaren '60 gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en de Vrije Academie in Den Haag. Hij woont en werkt afwisselend in Frans-Guyana en Nederland.

Het oeuvre van Lie A Fo bestaat uit gouache, grafiek, keramiek, sculpturen en olie- en acrylverf op linnen. Zijn werk heeft een figuratieve, expressionistische stijl. De kunstenaar staat in nauw contact met de cultuur van zijn geboorteland en is tevens geïnspireerd door de Indiaanse en bosnegercultuur. De sterke verbondenheid tussen mens en natuur, kenmerkend voor de Surinaamse cultuur, wil hij ervaren en weergeven. Lie A Fo wil met zijn werk laten zien hoe veel wijsheid en positieve krachten er in deze culturen schuilen. Zo wordt de belevenis van voodoo duidelijk weergegeven. Als kunstenaar vertaalt hij de mythologie van Zuid-Amerika met een Europees gegeven. Het onderwerp dat in zijn creaties vaak terugkomt, is de Surinaamse jungle; zijn werken zitten vol dieren, natuur en mensen in het regenwoud.

Kenmerkend voor de werken van Lie A Fo zijn de prachtige, heldere kleuren en de speelse manier van schilderen. Mensen worden op een primitieve wijze uitgebeeld; ze hebben grote ogen en monden en opengesperde handen. Er kan veel symboliek in de werken worden gevonden en kleur en vorm spelen een belangrijke rol om die betekenissen te verbeelden.

Sinds 1983 woont Lie A Fo in Frans-Guyana, al komt hij regelmatig terug naar Den Haag voor zijn werk. Zijn oeuvre is vele malen tentoongesteld in Suriname en Nederland, onder andere bij het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Not Just Another Canvas on the Wall