Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Joop Vugs en Bedri Baykam

Joop Vugs en de Warhol Turc – Bedri Baykam – hebben de handen ineen geslagen en samen collageachtige schilderijen en tekeningen gemaakt. Via gemengde technieken tonen Vugs, geboren in 1957 te Weert, en Baykam, geboren in 1957 te Ankara, hun visies op kunst, die tot uiting komt in hun expressieve en kleurrijke werken.

Vugs, die van 1975 tot 1980 aan de Stadsacademie in Maastricht studeerde, geeft de menselijk figuur in zijn creaties zeer vereenvoudigd en vaak wezenloos weer. De kunstenaar en collagist laat deze figuur in zijn schilderijen, sculpturen, tekeningen en collages omringen door grote abstracte kleurvlakken. Door middel van verf en inkt met onder andere gips, zand, kiezels en foto’s te combineren, ontstaan er sterke materiaal- en kleurcontrasten.

Sinds Vugs zich bij de kunstenaarsgroep Kontrast ’85 heeft gevoegd, zoekt hij regelmatig de samenwerking op met onder meer Wim Claessen, Jacques Dieteren en Ton Slits, die ook tot de groep behoren.

Baykam, die studeerde aan de Sorbonne University te Parijs, L’Actorat in Parijs en de California College of Arts and Crafts te Oakland, is een bezige bij; de Turk is kunstenaar, schrijver, politicus, regisseur en acteur. Tevens is hij één van de pioniers van het neo-expressionisme van de jaren ’80. Dit is te zien aan zijn collageachtige multimediakunst en fotoschilderijen, die expressief, kleurrijk en gelaagd zijn.

Baykam beweert dat hij op zijn tweede al begon met schilderen. Op zich een niet zo vreemd gegeven, sinds hij in zijn jeugd – sinds zijn zesde – onder meer heeft geëxposeerd in Bern, Genève, New York, Washington D.C., Londen, Rome, München en Stockholm. Naast zijn werk als kunstenaar, heeft Baykam ook verschillende boeken over kunst en politiek geschreven.

Not Just Another Canvas on the Wall