Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Joop Vugs

De menselijk figuur geeft hij in zijn creaties zeer vereenvoudigd en vaak wezenloos weer: Joop Vugs. De kunstenaar en collagist, geboren in 1957 te Weert, laat deze figuur in zijn schilderijen, sculpturen, tekeningen en collages omringen door grote abstracte kleurvlakken. Door middel van verf en inkt met onder andere gips, zand, kiezels en foto’s te combineren, ontstaan er sterke materiaal- en kleurcontrasten.

Na zijn opleiding te hebben gevolgd aan de Stadsacademie in Maastricht, waar hij van 1975 tot 1980 studeerde, sloot Vugs zich aan bij de kunstenaarsgroep Kontrast ’85. Sinds hij zich bij deze groep heeft gevoegd, zoekt hij regelmatig de samenwerking op met onder meer Wim Claessen, Jacques Dieteren en Ton Slits, die ook tot Kontrast ‘85 behoren. Toentertijd schilderde Vugs in een bepaalde onbevangenheid, die is af te lezen aan zijn materiaal- en kleurgebruik. Zo verstoren zijn geschilderde figuratieve elementen in zijn optiek de schoonheid. Hierdoor krijgt het werk diepgang.

Sinds 2002 is Vugs’ kunstproductie drastisch veranderd. Door een aandoening in het ruggenmerg kan hij sinds de constatering minder intuïtief te werk gaan. Hierdoor moet hij zijn kunstwerken dus meer van te voren uitdenken voordat hij deze realiseert. In zijn collages en creaties die door middel van digitale media zijn gevormd, is zijn dagelijkse pijn, onzekerheid en overlevingskracht in geabstraheerde figuren te zien. Hierdoor kunnen wij onszelf blijven herkennen, als nietige en hoopvolle wezens.

Bij onder meer het Gemeentemuseum Helmond, het Stedelijk Museum Roermond, de Galerie Wanda Reiff te Maastricht en de Galerie Am Grabbeplatz in Düsseldorf heeft Vugs zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van onder meer het Academisch Ziekenhuis Maastricht, het Gemeentemuseum Helmond en het Museum van Bommel van Dam te Venlo. Momenteel woont en werkt Vugs in het Limburgse Bingelrade.

http://www.joopvugs.nl/publicaties.html

http://www.gemeentemuseumhelmond.nl/collectie/kunstenaar?Vugs,%20Joop

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall