Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Jorg Immendorff

Jörg Immendorff, geboren in 1945 te Bleckede, Duitsland, was één van de bekendste naoorlogse kunstenaars in Duitsland. Hij heeft gedurende zijn carrière schilderijen, grafiek en sculpturen gemaakt. In 2007 overleed Immendorff op 61-jarige leeftijd te Düsseldorf aan de zeldzame en ongeneeslijke zenuwziekte ALS.
Immendorff studeerde Scenariografie en Beeldende Kunst aan de Staatliche Kunstakademie Düsseldorf. Hij was van jongs af aan al zeer politiek geëngageerd en betrokken bij de communistische, marxistisch-leninistische communistische partij (KPD/ML). Als gevolg van zijn provocatieve neo-dadaïstische acties moest hij de academie vroegtijdig verlaten.
Na enkele jaren als tekenleraar te hebben gewerkt, begon Immendorff in de jaren ’70 met het maken van maatschappijkritische schilderijen, die kunnen worden beschreven als ‘agit-pop’. Agit-pop, een combinatie van agitatie en propaganda, is een dwingende, agressieve vorm van propaganda die als doel heeft het publiek te doordringen met communistische waarden. Immendorff maakte destijds figuratief expressieve schilderijen, die gedrenkt zijn met ironie, satire, politieke ideeën en commentaar op de samenleving.
In 1973 hield de kunstenaar zijn eerste solo-expositie. Met deze expositie en de bijbehorende catalogus wilde hij de op zichzelf gerichte, politiek neutrale kunst radicaal verwerpen. Kunst was voor Immendorff met name een middel – geen doel op zich – om maatschappelijke veranderingen te realiseren en hij gebruikte het om de toeschouwer te confronteren met gestolde sociale normen en diepgewortelde tradities. Zijn spontane schilderkunst doet denken aan het surrealisme. De werken zijn veelal herkenbaar, maar niet realistisch en lijken soms dromen uit te beelden. Immerdorff behoorde ook tot de ‘Neue Wilde’, een neo-expressionistische kunststroming, en maakte gebruik van ruige verfstreken en vormen en intense kleuren, dat kenmerkend is voor de stijl van deze groep. De kunstenaar heeft ook expressionistische beelden gemaakt, met name van brons. Eind jaren ’90 werd de stijl van Immendorff rustiger. Zijn schilderijen zijn sindsdien minder verhalend en de toeschouwer kan er minder symbolische betekenissen in terugvinden.
Naast het maken van beeldende kunst heeft de kunstenaar ook theaterdecors ontworpen en lesgegeven aan de Kunstacademies van Frankfurt am Main (sinds 1989) en Düsseldorf (1996). Het werk van Immendorff is vertegenwoordigd in de collecties van gerenommeerde musea wereldwijd, waaronder het Museum Ludwig in Keulen, het Centre Georges Pompidou te Parijs, de Tate Modern in Londen, het Art Institute of Chicago en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Ook heeft de kunstenaar verschillende prijzen ontvangen voor zijn kunst, waaronder de befaamde prijs Premio Marco van Museo de Arte Contemporáneo de Monterrey, Mexico.
Nog voordat Immendorff overleed aan de ziekte ALS, heeft hij een stichting opgericht die onderzoek doet naar de oorzaak van ALS en methoden probeert te vinden om deze ziekte te genezen. In 2007, toen Immendorff al deels verlamd was en bijna niet meer kon schilderen, heeft hij met de hulp van assistenten nog een schilderij gemaakt van oud-bondskanselier Gerhard Schröder.

Not Just Another Canvas on the Wall