Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Jos van der Sommen

In de fragmentarische, kleurrijke werelden van Jos van der Sommen lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. De kunstschilder, geboren in 1961 in Eindhoven, toont de taferelen herkenbaar en tegelijkertijd vervreemdend. De vraag is: wat is werkelijkheid en wat is fictie?

Tijdens zijn opleiding aan de Kunstacademie in Eindhoven, bewonderde Van der Sommen de schilderijen van de Franse schilder Francis Picabia. Vooral zijn vermogen om verschillende stijlen met elkaar of te wisselen en te combineren, sprak hem zeer aan. Naast de surrealistische voorstellingen van Picabia, inspireerden de surrealistische schilder Max Ernst en de absurdistische films van Luis Bunuel hem. Van der Sommen houdt namelijk van de ongerijmde wereld van het surrealisme. Beelden waarin iets onverwachts gebeurt intrigeren hem.

De kunstenaar gebruikt voor zijn creaties vaak foto’s die hij herinnert of zelf gemaakt zijn van plekken en situaties die hem fascineren. Door details aan te zetten en surrealistische elementen toe te voegen, transformeert hij de foto’s tot fictieve gebeurtenissen, een nieuwe wereld.

Bij onder meer het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Museum Waterland te Purmerend en het Museum Tongerlohuys in Roosendaal heeft Van der Sommen zijn werk geëxposeerd. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam het Noordbrabants Museum te ‘s-Hertogenbosch. Momenteel woont en werkt Van der Sommen in Eindhoven.

http://www.josvandersommen.nl/info/texts/

http://www.musea.nu/mnkunstenaar.asp?artistnr=1608&vane=1&em=&meer=&sessionti=615181506

http://www.galerienastyalice.nl/kunstenaars/jos-van-der-sommen

Not Just Another Canvas on the Wall