Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Jos van Wunnik

Kleurrijke verfstrepen vormen een paradijselijke tuin of landschap: Jos van Wunnik. De beeldend kunstenaar en kunstschilder, geboren in 1951 te Maastricht, zoekt naar vergezichten waarin natuurimpressie en abstract-geometrische ruimte samenkomen. Zodra hij deze gevonden heeft, schildert hij ritmisch met tempera bomen en takken in heldere en sprekende tinten.

Sinds Van Wunnik aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht heeft gestudeerd, spelen landschappen een centrale rol in zijn oeuvre. Vooral de ruimtelijke kwaliteit die een vergezicht in zich heeft, maar ook licht, stroming en groei spreken hem zeer aan. Deze fascinatie voerde Van Wunnik in 1980 naar de waddenkust van Friesland, waar hij zes jaar met zijn gezin woonde. Daar maakte hij de series ‘Verticale Landschappen’ en ‘IJsplassen’, waarin transparantie en spiegeling centraal staan.

Van Wunnik wordt door verschillende soorten landschappen geïnspireerd. Zo sprak de dynamiek in de berglandschappen van Noorwegen en de Alpen hem in 1985 zeer aan, maar ook het vibrerende licht in Bhutan, dat in de serie ‘Torma’s’ uit 1991 is gevangen. Ook al hebben de omgevingen van Drenthe, Noorwegen, Alpen, Bhutan, Ierland en Normandië een diepe indruk bij Van Wunnik achtergelaten, hij voelt zich voornamelijk verbonden met het Friese landschap en de Schinveldse bossen in Limburg.

Met het contrapunt van ruimte en licht schildert de kunstenaar een landschap als een bosruimte waarin alles met elkaar verweven is. De bomen en takken worden hierin vergezeld door de openheid van vergezichten. De kleine details en kleurnuances worden gevormd met ei, hars, tempera en losse pigmenten, of olieverf met caseïne. Door het gebruikt van tempera kan Van Wunnik kleine afzonderlijke, ritmische kleurtoetsen maken, zodat kleuren zo helder en zuiver mogelijk weergegeven kunnen worden.

In zijn recente werken is het arcerend handschrift van Van Wunnik soms grof, soms heel fijn en rechtlijnig en soms zo rond als kommaatjes. Dit komt omdat de kunstenaar de laatste jaren zijn lossere toetsen combineert met andere manieren om verf op het doek aan te brengen.

Bij onder meer het Kruithuis in Den Bosch en de Galerie de Ploegh te Soest heeft Van Wunnik zijn schilderijen getoond. In het boek ‘Transformatie in Kleur’ uit 2011 zijn zijn kunstwerken, die hij de afgelopen 35 jaar heeft geschilderd, opgenomen. Tegenwoordig woont en werkt Van Wunnik in het Limburgse Schinveld, waar hij in een tot atelier verbouwde schuur schilderlessen geeft.

http://www.vanwunnik.com/biografie/

http://www.spiegelroute.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=84&lang=nl

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall