Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Julian Schnabel

Julian Schnabel, geboren in 1951 te Brooklyn, New York, begon zijn artistieke loopbaan als student aan de University of Houston, waar hij in 1973 de graad Bachelor of Fine Arts behaalde. Hierna schreef hij zich in voor het prestigieuze kunstenaarsprogramma 'Independent Study Project' aan het Whitney Museum of American Art te New York. Dit was de start van zijn professionele carrière als kunstenaar. Nog steeds woont en werkt Schnabel in zijn geboortestad.

Het oeuvre van Schnabel bestaat uit schilderijen, sculpturen, meubels, films en essays. De expositie van zijn collectie 'Plate Paintings', waarin gebroken borden zijn verwerkt, in de Mary Boone Gallery te New York in 1979 zorgde direct voor internationale bekendheid binnen de kunstwereld. Het werk is dan ook een goed voorbeeld van Schnabels stijl; grote, gedurfde werken waarin gebruik wordt gemaakt van een verzameling van onconventionele technieken en bronnen. De kunstenaar staat dus bekend om zijn mix aan materialen en technieken. Zo combineert hij bijvoorbeeld regelmatig verf met giethars en gebruikt hij collagetechnieken in zijn olieverfschilderijen. Ook ontleent hij inspiratie uit bronnen, variërend van de klassieke periode tot de popcultuur.

De kunstschilder wordt gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van de kunststroming neo-expressionisme. Zijn onderwerpen grijpen veel terug naar herkenbare objecten en de menselijke vorm. Het werk wordt dan ook gezien als een reactie op de minimalistische en conceptuele kunststromingen die kenmerkend zijn voor die tijd. Thema's die aan bod komen, zijn onder andere obsessie, seksualiteit, het leiden en de dood. Ook nemen mythe en religie hierbij een belangrijke plek in.

Door de jaren heen is het werk van Schnabel tentoongesteld geweest in een groot aantal zeer gerespecteerde musea over de hele wereld. Voorbeelden hiervan zijn de Tate Gallery in Londen, de Schirn Kunsthalle Frankfurt, het Museo Nacional Centro de Arte Reine Sofia in Madrid en het Beijing World Art Museum. Daarnaast maakt zijn oeuvre onderdeel uit van de collecties van onder meer het The Metropolitan Museum of Art, het Museum of Modern Art en het Whitney Museum of American Art in New York en het Centre Georges Pompidou in Parijs.

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar en kunstschilder, is Schnabel sinds 1996 ook zeer succesvol als filmmaker. Zo was hij verantwoordelijk voor de regie van films als ‘Before Night Falls’ en ‘The Diving Bell and the Butterfly’, welke maar liefst vier Oscarnominaties ontving. Voor deze laatste film sleepte Schnabel tevens onder meer een BAFTA en een Golden Globe voor zijn werk als regisseur in de wacht.

Not Just Another Canvas on the Wall