Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Karel Appel

Christiaan Karel Appel, geboren in 1921 te Amsterdam, behoort tot één van Nederlands meest belangrijke expressionisten. Vanaf 1940 studeerde hij in zijn geboortestad enkele jaren aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, waar hij voornamelijk onder invloed van het impressionisme een formele training in de schilderkunst genoot. De kunstenaar overleed in 2006 in zijn woning in Zürich.

Na zijn jaren op de academie brak Appel echter met dat wat hij tijdens zijn studiejaren geleerd had; hij besloot de traditie te verruilen voor emotie. Hij interesseerde zich voor de menselijke verontwaardiging en probeerde deze in zijn kunstwerken te vangen. Appel liet zich inspireren door de naïviteit in kindertekeningen, door primitieve volkskunst en door natuurvormen. Door het gebruik van simpele lijnen en felle kleuren raken de afbeeldingen geabstraheerd. Toch blijven er altijd herkenbare figuren te ontdekken, met name mensen, dieren en zonnen. Deze spontane, uitbundige stijl is tevens een kenmerk van de Cobra, waar Appel onlosmakelijk mee verbonden was. De Cobra is een kunstenaarsbeweging die zich keerde tegen de formele regels van de schilderkunst. Hiermee brak een nieuwe periode aan van expressieve verfkunst in Europa.

Wat betreft materiaal experimenteerde Appel graag. Zo paste hij regelmatig afvalmateriaal toe voor zijn beeldhouwwerken en assemblages en gebruikte hij voor zijn schilderijen naast olieverf ook gouache en aquarel- en Keimverf. Dat laatste is in principe geen verf, maar een minerale substantie, bestaande uit natuurlijke kleurstoffen, die ‘versmelt’ met de toplaag van het beschilderde object.

Het werk van Appel is vertegenwoordigd in diverse collecties in binnen- en buitenland. Solo-exposities van zijn werk zijn nog altijd wereldwijd te zien. Recentelijk werden zijn creaties tentoongesteld in het Museum Jorn te Silkeborg, Denemarken (2013), maar eerder al was zijn kunst te bezichtigen in steden als New York, Tokio, Parijs, Milaan en Londen. Bovendien is Appels oeuvre vertegenwoordigd in de publieke collecties van onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Voor zijn kunst ontving Appel de UNESCO-prijs tijdens de Biënnale van Venetië (1954) en de eerste prijs tijdens één van de internationale exposities in het Guggenheim Museum te New York (1960).

Not Just Another Canvas on the Wall