Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Onze kunstdepot verhuist momenteel van de Cateringweg 11 in Schiphol naar C. de Haasweg in Bilthoven.

Begin oktober 2019 zal onze webshop weer beschikbaar zijn.

Onze excuses voor het ongemak.

per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Kees de Goede

Wie naar zijn schilderijen kijkt, hoort denkbeeldig het getik van de door hem dikwijls getekende klokken: Kees de Goede. De kunstschilder, geboren in 1954 te Koog aan de Zaan, heeft namelijk een fascinatie voor cirkels in alle varianten, van een decoratieve bol tot een uitgerekte spiraal. Ook al gebruikt De Goede slechts enkele beeldelementen, zoals vormen die zowel geometrisch als organisch zijn, is zijn oeuvre zeer dynamiek.

In zijn vroege werk manipuleerde De Goede, die van 1977 tot 1979 studeerde bij Ateliers ’63 in Haarlem, het beeldvlak regelmatig. Zo bestaan zijn fragiele werken uit eind jaren ’70 uit een vliesdunne drager van rijstpaper, opgespannen tussen bamboe. Het bamboegedeelte bepaalde van waaruit de geometrische motieven en lijnen vertrokken. Enkele jaren later gebruikte De Goede een ruwe constructie van boomtakken, waarover schilderijen waren gespannen. Over een skelet van takken hing hij doeken als zakken, waardoor een lege sculpturale vorm ontstond.

Enige jaren vormden de cirkelvormige wijzerplaat en de rondgang van de wijzers een belangrijk thema in het werk van De Goede. Zo verbeeldde hij de cyclische beweging van de tijd in een zogeheten klokkenboek uit 1995, genaamd ‘An Anthology of Events’. Een cirkelvormige klok, die de wanhopige poging om de tijd te vangen symboliseerde, tekende hij voor elke pagina. Van het boek zijn 365 exemplaren verschenen.

De laatste tien jaar speelt het tijdloze en bewegingloze verdwijnpunt in zijn cirkelvormen een belangrijke rol in zijn werken. In deze creaties zijn cirkels te zien, waarbinnen andere hele of gedeeltes van cirkels zichtbaar zijn. Dit geabstraheerde motief is geïnspireerd op het perspectief van een plafondschildering van de vijftiende-eeuwse Italiaanse schilder Andrea Mantegna. Het lijkt alsof de engelen in deze schildering over een balustrade naar beneden kijken.

Bij onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Museum Jan Cunen te Oss, het Rijksmuseum Twenthe te Enschede en het Singer Museum in Laren heeft De Goede zijn werk geëxposeerd. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Van Abbemuseum te Eindhoven, het Gemeentemuseum Den Haag en het Fries Museum in Leeuwarden. Tegenwoordig woont en werkt De Goede, de broer van socioloog Martijn de Goede, in Amsterdam.

http://www.keesdegoede.nl/infobooks.html

http://www.depont.nl/collectie/kunstenaars/meer-informatie/kunstenaar/goede/info/

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.nouvellesimages.nl/artists/show/18238 

http://www.kunstbus.nl/kunst/kees+de+goede.html

Not Just Another Canvas on the Wall