Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Kees Salentijn

Kunstenaar Kees Salentijn, geboren in 1947 te Amsterdam, heeft enkele jaren schildercursussen gevolgd. Hierna studeerde hij Vrije Schilderkunst aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Sinds de jaren '90 heeft Salentijn een atelier in Amsterdam, waar hij tot de dag van vandaag werkt.

De stijl van Salentijn varieert. Alhoewel zijn werk hoofdzakelijk als figuratief-klassiek gezien kan worden, heeft hij ook werken die expressief-abstract zijn. In zijn beginjaren werkte Salentijn voornamelijk figuratief en gebruikte hij veel zwarte en donkere kleuren. Na zijn opleiding heeft hij vele reizen door Europa gemaakt. Toen is hij geïnspireerd geraakt door het licht van de zuidelijke landen. Sindsdien maakt Salentijn meer gebruik van kleur, waardoor zijn werk lichtvoetiger en vrolijker is geworden. Begin jaren '80 heeft hij veel gereisd door Spanje en dit is te zien aan zijn werk uit die tijd, waarin veel Spaanse invloeden gevonden kunnen worden. Vele schilderijen, die gele en rode kleuren in zich hebben, bevatten onderwerpen die zijn gerelateerd aan de Spaanse cultuur, het landschap, de eetgewoonten en de dans. Zo is hij is in deze periode ook begonnen met het schilderen van stierengevechten. Het duel tussen deze immense dieren is voor Salentijn een metafoor voor het gevecht met het schilderij geworden. Zijn werken hebben ook altijd Spaanse titels.

Salentijn werkt vanuit schetsen, die hij maakt aan de hand van een tevoren bedachte titel. Deze titel gebruikt hij later als inspiratie als hij de kwast ter hand neemt. Wanneer hij zijn creatie vervaardigd, schildert hij soms impulsief twee tot drie lagen. In wezen dus verschillende schilderijen over elkaar. Salentijn voelt zich dan ook verbonden met andere kunstenaars die niet een esthetische creatie nastreven, maar die de spontaan onbewuste creatie erkennen. Kenmerkend voor zijn werkwijze is dat hij vaak experimenteert met verschillende soorten materialen. Zo maakt hij tekeningen met potlood, pen of penseel, of creëert hij gouaches of collages. Salentijn gebruikt voor elk werk één techniek of combineert deze methodes voor één kunstwerk. Soms plakt hij ook stukken papier op een schilderij, om bijvoorbeeld het motief dat hij elders heeft geschilderd, te gebruiken voor een andere creatie.

Het werk van Salentijn is gepresenteerd op vele kunstbeurzen in Nederland en Europa, waaronder tijdens de TEFAF Maastricht, de KunstRAI in Amsterdam en de Art Multiple Düsseldorf te Duitsland.

Not Just Another Canvas on the Wall