Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Kees van Bohemen

Cornelis Bernardus van Bohemen, geboren in 1928 te Den Haag, studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, tekeningen en grafiek. Veel van zijn werken kunnen worden gezien al een combinatie van figuratieve en abstracte kunst. De kunstenaar is in 1985 op 56-jarige leeftijd overleden te Den Haag.

Toen hij 24 jaar oud was, kon Van Bohemen dankzij een stipendium afreizen naar Parijs, waar hij vijf jaar heeft gewoond en gewerkt. Hij raakte daar bevriend met kunstenaars die behoorden tot de Cobra-groep, en heeft enige tijd een atelier gedeeld met Corneille. Eind jaren ’50 behoorde Van Bohemen tot de Nederlandse Informele Groep, waar ook de schilders Armando, Jan Hendrikse en Jan Schoonhoven toe behoorden. In de jaren ’60 ging deze groep over in de Nederlandse Nul-beweging. Deze beweging was gerelateerd aan de internationale kunststroming Zero in Duitsland en Italië en het Nouveau Réalisme in Frankrijk. Ook behoorde Van Bohemen tot de Posthoorngroep, de Haagse Kunstkring en de Pulchri Studio in Den Haag.

Begin jaren ’60 ontwikkelde Van Bohemen de stijl waar hij zo bekend mee is geworden. Toen maakte de kunstenaar met name abstracte doeken, die veel zwart- en wittinten bevatten.

De kunstenaar heeft gedurende zijn carrière verschillende verre reizen gemaakt en heeft zijn ervaringen in die landen in schilderijen verbeeld. In 1966 verbleef de kunstenaar in de Verenigde Staten. Hierna heeft hij veel schilderijen over boksen, paardenrennen, wielrennen en autoracen gemaakt. Later in zijn carrière heeft hij na zijn reizen door Afrika, schilderijen vervaardigd met een exotisch uiterlijk, en na een reis door Amerika de Amerikaanse fauna en flora verbeeld. De werken van Van Bohemen zijn vaak van groot formaat en hebben heldere en sprankelende kleuren. Typerend voor zijn schilderstijl is de virtuoze verfbehandeling.

De kunst van Van Bohemen is te zien in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn werk is in binnen- en buitenland geëxposeerd.

Not Just Another Canvas on the Wall