Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Klaas Gubbels

Kunstenaar Klaas Gubbels, geboren in 1934 te Rotterdam, heeft verschillende opleidingen gevolgd. Zo studeerde hij na zijn opleiding Reclame Schilderen aan de Technische School te Rotterdam, waar hij in 1951 zijn diploma behaalde, nog aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan het Genootschap Kunstoefening te Arnhem. Vandaag de dag kan Gubbels, die afwisselend woont en werkt in Arnhem en Frankrijk, gezien worden als één van Nederlands belangrijkste hedendaagse kunstenaars.

Gubbels is met name bekend geworden met zijn sculpturen, schilderijen en grafische bladen. Echter, hij heeft gedurende zijn carrière ook onder meer foto's, collages, assemblages, beelden in glas en metaal, theaterdecors en objets trouvé gemaakt. Bij dat laatste, ook wel bekend als readymade, zijn industriële voorwerpen uit hun context gehaald en tot kunst bestempeld.

Koffiekannen, tafels, stoelen en rookpijpen zijn terugkomende motieven in de werken van Gubbels en worden geabstraheerd weergegeven. Alhoewel hij maar een beperkt aantal thema's gebruikt, slaagt hij er keer op keer in om een prachtig stilleven te creëren. "Ik heb ooit nog wel eens gedacht dat ik van de tafel en de ketel zou kunnen overstappen op zeegezichten, maar het is me niet gelukt", aldus de kunstenaar in de televisie-uitzending ‘Klaas Gubbels, stilleven van een schilder’ over zijn werk. Hij ziet de voorwerpen als wezens met gevoelens en emoties en bevrijdt de objecten van hun alledaagse functie. Wanneer Gubbels schildert, werkt hij niet vanuit een concept, maar laat hij zich voeren door zijn stemming en de sfeer van de omgeving. Omdat hij de objecten als middelen ziet om humor, agressie of saaiheid uit te beelden, hebben alle werken een andere uitstraling. Gubbels heeft een aversie tegen esthetiek en mijdt alles wat mooi is. Hij is van mening dat schoonheid onecht is en afhoudt van de waarheid. In zijn werk gebruikt hij dan ook hoekige vormen en weerbarstige kleuren.

Gubbels heeft een indrukwekkende lijst met solo- en groepsexposities op zijn naam staan. Zijn werk is te bewonderen in verschillende musea, waaronder in het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Gemeentemuseum Arnhem, het Stedelijk Museum Schiedam en het Museum van Bommel van Dam in Venlo. In 2008 is het boek 'Klaas Gubbels - de voortgang’ verschenen, waar de totstandkoming van zijn werk instaat.

Not Just Another Canvas on the Wall