Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Klaus Baumgartner

Beeldend en grafisch kunstenaar Klaus Baumgärtner, geboren in 1948 te Heidelberg, Duitsland, heeft na het gymnasium, aan de Vakschool voor Typografie in Freiburg en aan de Kunstacademie van Basel gestudeerd. In augustus 2013 is de kunstenaar overleden.

Baumgärtner creëerde veelzijdig en gevarieerd werk, zoals grote sculpturen, foto's, collages en schilderijen, en hij wilde niet worden ingedeeld bij een bepaalde kunststroming. Zijn creaties zijn niet conceptueel, maar gebaseerd op dingen die echt bestaan. Baumgärtner observeerde en keek op een unieke manier naar de wereld om hem heen. Zo had hij een voorliefde voor alledaagse dingen, en het gevoel en de geschiedenis hierin en -van. In gebruiksvoorwerpen zag hij bijvoorbeeld sporen van menselijke aanwezigheid, zoals krassen en reparaties, en riepen objecten en materialen herinneringen en associaties bij hem op. Voorwerpen uit zijn omringende wereld isoleerde en bewerkte hij; hij ontdeed ze van hun functie en maakte ze los uit hun oorspronkelijke context, waardoor alledaagse objecten tot iets nieuws worden gemaakt.

De sculpturen van Baumgärtner zijn gemaakt van oude, gebruikte spullen. Hij maakte hiervoor gebruik van vele materialen, zoals blik, koper, lood, brons, aluminium en gips. Voornamelijk verwerkte Baumgärtner veel takken in zijn werken, die hij zelf heeft uitgezocht. Ook heeft hij wel eens boom op een bepaalde manier gesnoeid voor geschikte, unieke takken. De foto’s van Baumgärtner, waarop meestal geen mensen te zien zijn, tonen zijn liefde voor het alledaagse. De titels hiervan refereren aan het moment of de plek waar de foto's genomen zijn. Ook de collages, die grafisch van karakter zijn, reflecteren de verzameldrang en fascinatie van Baumgärtner met alledaagse objecten. In zijn werken komt zijn liefde voor vorm en spullen tezamen en ziet men patronen, sporen en een reproductie van beelden. De schilderijen laten vaak grote vlaktes onafzienbare vertes zien. In de lege voorstelling op het doek bevindt zich op een spelende en poëtische wijze een zwevende wasknijper of een gesmolten spiegel, die bij de kijker raadsels oproept.

Naast zijn werk als kunstenaar gaf Baumgärtner sinds 1984 ook les in beeldende kunst en grafisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Gedurende zijn carrière zijn zijn creaties vele malen tentoongesteld in binnen- en buitenland, waaronder bij galerie Zem Specht in Basel, galerie Brinkman te Amsterdam en in Hortus Botanicus in Leiden.

Not Just Another Canvas on the Wall