Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Lei Molin

Lei Molin, geboren in 1927 te Berg, heeft schilderijen, inkttekeningen, zeefdrukken en collages gemaakt die een poëtisch uiterlijk hebben. Hij staat met name bekend om zijn abstracte kunst. In 1990 is Molin op 72-jarige leeftijd overleden te Amsterdam.
De kunstenaar heeft gedurende zijn leven in verschillende stijlen en met verschillende technieken gewerkt. Grofweg kunnen er vier verschillende periodes worden onderscheiden. In het begin van zijn kunstcarrière, toen hij nog in Valkenburg woonde, heeft hij veel grote abstracte doeken in uitbundige keuren vervaardigd. Naast abstracte doeken maakte hij destijds ook figuratieve werken die landschappen, dorpsgezichten en portretten verbeelden.
In de jaren ’60 verhuisde Molin naar Amsterdam. Toentertijd behoorde hij tot de ‘Amsterdamse Limburgers’, een groep kunstenaars die oorspronkelijk uit Limburg kwam, waaronder Ger Lataster en Jan Stekelenburg. Typerend voor zijn kunstwerken uit deze periode is het uitbundige kleurgebruik. Cobra-lid Appel was toen een belangrijk voorbeeld voor hem. Tot 1967 heeft Molin veel olieverfschilderijen op doek gemaakt.
Van 1967 tot 1985 werd de kunst van Molin een stuk minder uitbundig. Hij werd hierin beïnvloed door de kunststijl van de Cobra-beweging en het minimalisme. De kunstenaar heeft destijds ook enkele jaren in IJmuiden gewoond en werd geïnspireerd door de havens in deze regio. Molin heeft toen veel collages gemaakt en enkele objecten uit deze periode bestaan uit strandgoed. De kunstenaar maakte veel gebruik van wit, grijs en zwart.
De kunstwerken die Molin in de laatste periode van zijn carrière heeft gemaakt, van 1985 tot 1990, zijn wederom erg kleurrijk. Destijds heeft hij voornamelijk collages, zeefdrukken en gewassen inkttekeningen gecreëerd. Typerend voor de expressieve werken uit deze periode zijn de krachtige kleuren en vormen, en onconventionele materialen, zoals plastic folie.
Gedurende Molins leven fungeerde zijn omringende wereld altijd als inspiratiebron. Het werk van dichters, schrijvers, musici en collega-kunstenaars en reizen naar Sicilië, Spanje en de Ardennen bewogen hem tot het maken van kunst.
De kunst van Molin is vertegenwoordigd in de collecties van musea, waaronder Museum van Bommel van Dam in Venlo, Stadsgalerij Heerlen en het Stedelijk Museum Schiedam.

Not Just Another Canvas on the Wall